Nästa artikel
Bilfrågan: Störande buller från grannen
Bilfrågan

Bilfrågan: Störande buller från grannen

Publicerad 19 mars 2021
"Vad är den tillåtna ljudnivån från personbil och är grannens båda bilar olagliga?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Vi är några boende med en granne som har två bilar som låter något fruktansvärt. Båda bilarna har grova avgassystem som ger ifrån sig ett starkt irriterande muller. Vi grannar har försökt att prata med bilägaren om bullret men denne säger att bilarna är godkända vid besiktning. Enligt Carspect och Bilprovningen får en bil inte ha högre ljudnivå än vad en originalbil har när den rullade av bandet. Besiktningsföretagen menar att de tar ställning till fordonets skick vid själva besiktningstillfället. Huruvida bilen ändrats före eller efter besiktning råder besiktningen inte över. Vi upplever motorbullret som mycket störande. Vi har tre frågor:
1. Vad är den tillåtna ljudnivån från personbil?
2. Är grannens båda bilar olagliga?
3. Hur kan vi grannar få stopp på oljudet?
Bullertrötta

Svar
1. Från och med 29 mars 2009 gäller skärpta krav för bullernivåer från fordon. Sedan dess är det uppgifterna som finns i fordonets registreringsbevis (+ 5 dbA) som gäller - om bilen är så ny att uppgift finns. Vad som annars gäller är lite oklart – subjektiv bedömning eller möjligen 74 dBA, men det är mätning vid så kallad förbi-körning, ganska omöjligt att utföra. 2. Om bilarna ni störs av är olagliga kan jag inte svara på. 3. Bäst är ändå att prata med bilägaren och be denne att köra lugnt i bostadsområdet och beskriva era problem. Om vederbörande då inte lyssnar – förklara att ni då avser undersöka vilka möjligheter som finns.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.