Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Sommardäck på släpet?

Bilfrågan: Sommardäck på släpet?

Bilfrågan

"Får man köra med sommardäck på släpet om det inte råder vinterväglag även om du har dubbdäck på bilen?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Får man köra med sommardäck på släpet om det inte råder vinterväglag i till exempel januari även om du har dubbdäck på bilen?
Herman  

Svar:
”Om dragbilen har dubbade däck måste även släpvagnen ha dubbade däck när det är vinterväglag.” Regeln att släpvagnen ska ha dubbade däck om dragbilen har det, gäller bara när vinterväglag råder. Det är polisen som avgör om vinterväglag råder om du blir stoppad och kontrollerad i det avseendet. Det kan bli en knepig situation under vintermånaderna. Generellt sägs att: ”Vinterväglag bör anses råda när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen”. Men också vid låg temperatur rekommenderas vinterdäck, lägre än fyra, fem plusgrader.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?
 
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2020-04-12 12:39

Tvärtom då ?
Dvs. odubbade vinterdäck på bilen och dubbat på det (i mitt fall) obromsade släpet?

#2
2020-04-12 13:21

Det är tillåtet även på vinterväglag, släpet måste ha lika bra eller bättre vinterdäck än bilen.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.