Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Solceller på taket?

Publicerad 2021-03-09 07:00 (uppdaterad 2021-03-09 08:07)
"Skulle passa oss som har bilen ute på sommaren och bara kör en gång i veckan." Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Jag läste någonstans att VW skulle komma med solceller på taket till nästa generation Tiguan. Är det något ni hört? Eller något annat märke med såna idéer? Skulle passa oss som har bilen ute på sommaren och bara kör en gång i veckan t.ex.
OJ

Svar:
Jag har inte noterat att någon är på gång med solceller, i vart fall inte Volkswagen, vars kommunikationschef Marcus Thomasfolk, svarar att solceller är intressant men att man inte har någon information att en sådan lösning är planerad i någon speciell bilmodell i närtid. Men det är en motiverad fråga. Det har ju funnits på konceptbilar till exempel på Saab EV-1, som visades redan 1985. Där drev solcellerna på taket bilens ventilation. Det pågår ju försök och tester hos bland andra Toyota. Och Tesla har mer eller mindre utlovat solpaneler på taket. Jag gissar att vi snart har bilar där taket och kanske andra ytor kommer att användas för att ge solenergi. Solceller eftermonteras ju på båtar sedan länge, men det låter sig inte göras hur som helst på en bil. Men det kommer säkerligen inom en snar framtid.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.