Nästa artikel
Bilfrågan: Slirskydd på släp?
Bilfrågan

Bilfrågan: Slirskydd på släp?

Publicerad 25 februari 2022
"Slitaget bör vara måttligt eftersom släpet varken bromsar eller drar. Er erfarenhet av detta?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Jag har köpt ett personbilssläp, obromsat 650 kg, levererat med sommarhjul.
Eftersom jag sällan använder det och rör mig i Hallands kustland, där snö och is numera är kortvariga besökare under vinterperioden, mest barmark, funderar jag på att vid behov använda så kallade Autosocks på släpet då jag har dubbdäck på bilen.
Som jag förstår räknas autosocks likvärdiga med snökedjor och snökedjor anges likvärdigt med dubbdäck. Slitaget bör vara måttligt eftersom släpet varken bromsar eller drar. Kommentar och erfarenhet av detta?
Jan C

Svar:
Jag anser att slirskydd är avsedda som en tillfällig hjälp vid överraskande halka och inte kan ses som ett alternativ till vanliga vinterdäck. Just Autosocks, jämställs visserligen i Europa med snökedjor, men rekommenderas heller inte att köras snabbare än 50 km/tim. Snökedjor klarar inte heller hög hastighet och är avsedda att användas vid mycket halt väglag för att köra loss, eller klara extrema backar.
Jag anar att du läst Trafikförordning 2009:19 – Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av däck med mera avsedda för bilar och släpvagnar som dras av bilar, 3 § Allmänna råd: ” Fordon som har lämpligt slirskydd, till exempel snökedjor eller sand- spridare, bör anses vara försedda med likvärdig utrustning enligt 4 kap. 18 a § första och andra stycket trafikförordningen (1998:1276).”
Vi ställde också din fråga till Transportstyrelsen där utredare Hans Norén svarar:
”Vår tolkning är att det allmänna rådet i 3 § inte överrider det som står i 11 §: ’Om släpvagn dras av bil som har en totalvikt av högst 3 500 kg och bilen har dubbade däck ska, då vinterväglag råder, även däcken på släpvagnen vara dubbade.’
Det vill säga bilen ska ha dubbdäck.”
Vi Bilägares kommentar: Skrivningen innebär också att om det inte råder vinterväglag och är under den period då användning av dubbdäck är tillåtet, så får man köra bil med dubbdäck med en släpvagn som även kan ha friktionsdäck eller sommardäck. Men då ska man vara säker på att polisman verkligen anser att vinterväglag inte råder! En diskussion om den frågan vill man ju inte ha. (”Vinterväglag bör anses råda när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. (TSFS 2019:44)”). Polismans uppfattning gäller.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 26 februari 2022 Bsba, det är inte så kul med…
  • 25 februari 2022 Bäst att ha dubbfritt på…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.