Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Slippa flygrost med metallic?

Bilfrågan: Slippa flygrost med metallic?

Bilfrågan

”Metallic har väl en “hårdare” yta? Klarar sig metalliclack utan vaxning?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en vit bil med “solid” lack, det vill säga icke metallic. Jag skulle vilja slippa behöva polera med vax för att ta bort flygrost (rost på utsidan av lacken som följd av att metallpartiklar fastnar på lacken och oxiderar) som uppkommer eftersom jag inte tvättar så ofta. För framtida bilköp funderar jag om det är bättre med metallic ur det hänseendet. Metallic har väl en “hårdare” yta? Klarar sig metalliclack utan vaxning?
”Anonym”


Svar:
De flesta nya bilar med solid lackering har också ett lager klarlack, förmodligen sedan man började med vattenbaserat. Så ditt problem med flygrost lär du inte komma undan med ”metallic”. Generellt är det bättre att tvätta bilen ganska ofta. Vaxning vår och höst och kanske efter tvätt om man använt avfettning, kan man klara själv, om man väljer ett lättarbetat vax. Polering bör vi amatörer undvika så långt det är möjligt och istället hålla oss till noggrann tvätt och enbart vaxning.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?


 
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2018-05-15 19:57

Polera bilen och lägg på ett riktigt lackskydd så klarar du dig mycket bra. Det finns fler bra fabrikat men ett par mycket lättanvända är Bollnäs bilvård PPS eller Ultima Paint Guard Plus+

#2
2018-05-15 20:51

Använd 2 gånger om året någon "Iron remover" produkt (som fungerar mot järnpartiklar) samt "Tar remover" produkt (eller avfettning).

#3
2018-05-15 22:37

Jag har alltid haft den uppfattningen att en del solid lack oxiderar/bryts ned av solljusets påverkan och salter.
"Flygrost" hur kan dammpartiklar äta sig in i lack? Sköljer man av bilen ordentligt innan tvätt ja då blir det inte så mycket repor.
Metallic är härdigare än planlack, jag vaxar aldrig metallic med mer än vad den får i en snabbtvätt men att fem år och fortsatt fin men att det beror givetvis lite på var i Sverige som man bor eller om man kör mycket och långt.

#4
1
2018-05-16 23:22

Skippa dubbarna, det är därifrån som den där rosten kommer.

#5
2018-06-22 12:13

Fast nog bör man använda lackrengöring innan man vaxar. Blir ganska mycket att göra allt på en dag. Först tvätta och sedan lackrengöring och därefter vax annars kapslar man bara in den mikroskopiska smutsen om man vaxar direkt efter tvätt.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.