Nästa artikel
Bilfrågan: Ska oljan bytas?
Bilfrågan

Bilfrågan: Ska oljan bytas?

Publicerad 7 november 2016 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställaren undrar om styrservons olja i en Skoda Fabia från 2002 måste bytas eftersom varningslampan tänds då och då.
"Rätt vad det är börjar rattlampan för servostyrningen lysa och ibland skakar det i framhjulen. Behöver styrservons olja bytas ibland?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en Skoda Fabia från 2002. Rätt vad det är börjar rattlampan för servostyrningen lysa och ibland skakar det i framhjulen. Jag har fått saltvatten i tanken för servons hydraulolja vilket skadat servopumpen. Min fråga är: behöver styrservons olja bytas ibland?
ViB-läsare
 
Svar:
Det finns inget oljebyte inlagt i Skodas serviceplan och det ska inte behövas, för det är ett slutet system. Men om den gula varningslampan med ratten tänds är det tecken på något fel och då bör bilen undersökas av en verkstad. Lyser lampan rött är felet så allvarligt att bilen bör stoppas direkt.              
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Har du upplevt liknande problem som frågeställaren beskriver?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-11-07 08:03
hultarn

Det verkar vara vanligt med fel med servostyrningen på just Fabia.

#2 • Uppdaterat: 2016-11-07 17:27
systembolaget

har man fått saltvatten i styrservotanken, och att pumpen har blivit skadad, säger sunt förnuft att det har blivit nåt allvarligt fel på servostyrningen, jag hade inte kört en meter till.

#3 • Uppdaterat: 2016-11-08 14:29
Hackenbush

Jag undrar mest hur man får in saltvatten i tanken?

#4 • Uppdaterat: 2016-11-08 14:42
Lotta

Tyvärr är nog problemet större än olja. Har haft samma problem med min Skoda Fabia. Det är kabelstammen i motorrummet som ärjat pga. fukt. Antingen byter man hela kabelstammen (dyrt)) eller så plockar man ut den o löder om den. Inte billigt det heller. Det första alternativet kostar mer än vad bilen är värd tyvärr.

#5 • Uppdaterat: 2016-11-09 09:34
wacom59

Detta är ett standard fel på Skoda Fabia.
Har fixat detta på dotterns, då var det andra gången i bilens hittilsvarande liv.
Det är spill från påfyllning av spolarätska som rinner rakt ned i kontakterna på pumpen!
Idiot konstruktion. Köpte nya kontakter och sladd. Pumpen sitter i vänster hjulhus. Kan man meka lite och löda så fixar man det för ett par hundar och några timmar.
Bästa tipset, köp inte VAG! Dom är fulla av idiotiska lösningar!
Av egen erfarehet från fem ägda.
Aldrig mera VAG!

#6 • Uppdaterat: 2016-11-07 18:51
milkylainen

Jag fattar inte. Servopumpen är _skadad_ av saltvatten och ägaren funderar på ett oljebyte? Om pumpen är paj är det väl pump + ny olja som gäller?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.