Nästa artikel
Bilfrågan: Ruta på nybilsgaranti?
Bilfrågan

Bilfrågan: Ruta på nybilsgaranti?

Publicerad 9 september 2021
"Peugeot säger att eventuella spänningar i karossen uppstår några månader efter att bilen togs i trafik och hänvisar till min glasförsäkring. Stämmer detta?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Har en Peugeot 5008 GT, uttagen ny i mitten på juni 2019. I vintras uppstod en spricka i övre högra hörnet på vindrutan. Sprickan vandrar nedåt i rutan. Det finns inget märke i vindrutan efter stenskott. Jag misstänker att sprickan kan bero på spänningar i karossen. Vände mig till Peugeot för att hantera det inom nybilsgarantin. Peugeot säger att eventuella spänningar i karossen uppstår några månader efter att bilen togs i trafik och hänvisar till min glasförsäkring. Stämmer detta eller ryms det inom nybilsgarantin?
Lasse

Svar:
Jag tror tyvärr att det är svårt att hänvisa till nybilsgarantin och att det skulle röra sig om ett ursprungligt fel efter snart två år. Den mest troliga orsaken är ändå en yttre skada eller temperaturskiftningar. På min bils framruta upptäckte jag nyligen en spricka från den ena dagen till den andra, då den stått parkerad ett par dagar. Ser heller inget stenskott. Troligen gäller inte nybilsgarantin för stenskott, ens om du gör första resan hem och då får ett stenskott. Vi Bilägares långtestbilar har då och då fått stenskott inom en månad från köp och det har alltid belastat glasförsäkringen med självrisk.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.