Nästa artikel
Bilfrågan: Rekommenderad hastighet?
Bilfrågan

Bilfrågan: Rekommenderad hastighet?

Publicerad 19 augusti 2022 (uppdaterad 25 augusti 2022)
"Kan polisen sätta böter vid en blå 30 skylt?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Kan man få böter om man kör fortare än 30 förbi en blå fyrkantig hastighetsskylt om man kör under den runda hastighetsskylten.
Ett exempel: Om man kör i 45 på en 50 sträcka kan polisen då sätta böter vid en blå 30 skylt, fastän det ju bara är en rekommenderad hastighet.
Michael

Svar:
Högsta rekommenderad hastighet bör följas men man måste inte. Det här märket används endast som omställbart vägmärke och anger att förhållandena tillfälligt är sådana att det inte är lämpligt att färdas med högre hastighet än den som anges på märket.
Men sitter skyltarna där så bör tänka igenom om man kan motivera att man anser det lämpligt att hålla den reguljärt tillåtna hastigheten i stället för den tillfälligt rekommenderade. Det som skulle kunna medföra risk för böter är ju om vårdslöshet i trafik kan komma ifråga. Och om polisman bedömer hastigheten som olämpligt hög exempelvis beroende på trafiksituationen så lär det ju bli böter.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 19 augusti 2022 Nåt jag märkt i många år är…
  • 19 augusti 2022 Det finns en till anledning …
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.