Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Regler för farthinder på privat väg?

Publicerad 2021-10-26 07:00 (uppdaterad 2021-10-26 08:02)
Illustration: Johan Isaksson
"Markägaren har byggt tre höga farthinder som är svåra att passera. Finns det regler för hur de får se ut?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Finns det regler hur farthinder ska utformas på privat grusväg? Vilket avstånd mellan farthinder skall det vara? Räknas privat grusväg som allmän väg? Vägen till vårt hus ligger på servitutsväg, cirka 60 meter. Markägaren har byggt tre farthinder som är fyrkantiga och höga. Det är svårt att passera alla dem.
Det finns inga skyltar. Vi har försökt diskutera läget men kom inte överens. Jag kontaktade Transportstyrelsen men fick bara allmän info som finns på deras hemsida.
I Björk

Svar:
En ”privat” grusväg kan ju vara en så kallad enskild väg som sköts av en förening. Men när du skriver att du har servitut på att köra på den vägen, så beror ju frågan delvis på vilken typ av servitut det är, official eller avtalsservitut och vad servitutet innebär. Enskilda vägar, vilket jag förmodar att det rör sig om, sköts inte av stat eller kommun, utan vanligtvis av en samfällighetsförening eller enskilda markägare. Och om föreningen uppbär bidrag för drift och underhåll, så utförs inspektioner av personal från Trafikverket, med bland annat synpunkter på eventuella hastighetssänkande hinder och deras utmärkning. Om vägen sköts av markägare/markägaren måste du troligen komma överens med dem då det gäller synpunkter på farthinder. För övrigt rekommenderas avstånd på 60–80 meter mellan farthinder, vanligtvis med en höjd på 0,1 m och fyra meter långa för en hastighet av 30 km/tim.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.