Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Ratten på fel sida?

Publicerad 2021-06-17 07:00 (uppdaterad 2021-06-29 21:53)
"Varför hade vi vänsterstyrda bilar före högeromläggningen?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Hur kom det sig att vi hade vänsterstyrda bilar före högeromläggningen och inte högerstyrda bilar när vi hade vänstertrafik?
Vad gjorde att vänsterstyrda bilar var storsäljare före högeromläggningen?
AB

Svar:
Ja, det är egentligen ganska märkligt historiskt sett. Vi Bilägare förklarade 2017 bakgrunden inför 50-årsjubileet av övergången till högertrafik. Dels hade vi faktiskt högertrafik redan 1718, vilket ändrades och lagstadgades till vänstertrafik 1734. Sedan ansågs inte frågan ha något större vikt förrän på 20-talet. Då började ju vägtrafiken bli mer viktig och omfattande, samtidigt som antalet bilar växte och Sverige också blev en biltillverkare. Våra grannländer hade ju högertrafik allihop, utom då den stora ön i väster. Den allmänna meningen var att högertrafik skulle underlätta och de flesta bilar som tillverkades var vänsterstyrda. I folkomröstningen 1955 röstade 82,9 procent av befolkningen mot en övergång till högertrafik. Det var således mot befolkningens vilja som Sveriges Riksdag den 10 maj beslutade att vi skulle byta sida och hålla till höger. Volvo och SAAB insåg att bilar på europeiska fastlandet skulle vara vänsterstyrda och fick tidigt klart för sig att en omläggning skulle ske.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.