Nästa artikel
Bilfrågan: Rätt glykol i min Kia Picanto?
Bilfrågan

Bilfrågan: Rätt glykol i min Kia Picanto?

Publicerad 16 februari 2022

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Vilken glykol ska jag ha i min Kia Picanto årsmodell 2009?
Patricia

Svar:
Kia rekommenderar ”vanlig” etylenglykol. ”Använd inte kylvätska med metanol eller alkohol”, står det i instruktionsboken. Den är oftast blå eller grön till färgen. Röd är oftast en longlife-version. Men säkert är det inte. Bäst är att läsa på förpackningen. Det finns färdigblandad glykol om man är osäker annars kan du blanda 50/50. OKQ8, Mekonomen och Biltema bland andra, har information om rekommenderad kylvätska på sina hemsidor och i butikerna.  
Förutom att se till att kylvätskan inte fryser och ger högre kokpunkt, så är additiven i glykol nödvändiga för att för att undvika korrosion. Och kanske skälet till att inte blanda etylen med propylen och även olika fabrikat, främst är att deras additiver kan skilja sig åt och när de blandas kan leda till en mindre lämplig soppa i motorn. Fördelen med propylen är att den inte är giftig, vilket etylen är och den senare ska därför vid byte av kylvätskan lämnas in till din miljöstation.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.