Nästa artikel
Bilfrågan: Punktering i grop
Bilfrågan

Bilfrågan: Punktering i grop

Publicerad 22 mars 2021
"Hur får man ersättning för skada, punktering och fälg?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Hur får man ersättning för en skada, punktering och fälg, när man kört över (eller riktigare ner i) en grop på en vanlig 70-väg. 
Otursgubbe

Svar
Om det sker på en allmän statlig väg så kan man begära ersättning av Trafikverket. Men bevisbördan ligger på bilägaren och kräver viss dokumentation. På Trafikverkets hemsida finns information om hur man ska gå tillväga och en blankett att fylla i. Men det är inte helt enkelt att få rätt till ersättning. Trafikverket är skyldigt att när det får reda på trafikfarliga brister åtgärda dem så snabbt som möjligt. Men för att få ersättning för skador som kan uppstå när man kör ner i en grop på vägen, så måste den betraktas som trafikfarlig och att Trafikverket har känt till vägskadan men inte åtgärdat eller varnat för den inom rimlig tid. Så har man otur och upptäcker en vägskada först, som dessutom skadar bilen, så får man stå för reparationen själv. På hemsidan meddelas också att ”Det tar normalt upp till två månader att få besked i skadeståndsärenden. På grund av en mycket stor ärendetillströmning beräknas handläggningstiden för närvarande överstiga sex månader.” Antalet ersättningskrav som beror på vägskador förefaller däremot vara konstant. Det är viktigt att den som upptäcker en trafikfara som har med vägen att göra rapporterar så att den kan åtgärdas. Informera därför Kontaktcenter på 0771-921921 (öppet dygnet runt).
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.