Bild
Nästa artikel
Frågeställaren har hört att man kan montera ett permanent stopp i gastankarna för att slippa besikta dem och undrar om det stämmer.
Frågeställaren har hört att man kan montera ett permanent stopp i gastankarna för att slippa besikta dem och undrar om det stämmer.

Bilfrågan: Propp för gastanken?

Bilfrågan

”Har hört att man kan montera ett mekaniskt stopp gastankningsanslutningen. Besiktning behövs då inte. Stämmer det?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Jag har hört att man, inför besiktning, kan montera ett mekaniskt stopp (propp?) i gastankningsanslutningen. Detta gör gastankning omöjlig för all framtid och besiktning av gastankarna behövs inte. Ett av besiktningsbolagen angav detta muntligt. Kan inte hitta något på nätet om detta. Vet ni?
Stig Johansen

Svar:
Vi vände oss till teknikkonsult Morgan Isacsson på Bilprovningen som gav följande besked: Det finns två alternativ att demontera komponenter för gasdrift. Det är möjligt för de bilar som har två certifierade drivsystem och inte bara ett extra nödsystem för till exempel bensin, att sedan omregistrera bilen till bara det andra drivmedlet:
1. Viktiga komponenter i gassystemet demonteras. Minst måste gastankar, påfyllningsanordning och ledningar i gassystemet demonteras. Bränslesystemet ska i övrigt vara oförändrat. Ingen särskild dokumentation krävs då i samband med besiktning om besiktningsingenjören kan avgöra att viktiga komponenter demonterats och bränslesystemet i övrigt är i originalutförande. Vägning utförs dock för att fastställa ny tjänstevikt.
2. Tillverkaren kan även ange specificerade anvisningar för hur gassystemet ska sättas ur funktion. Gassystemet ska då pluggas eller sättas ur funktion på ett permanent sätt så att det inte går att återställa till gasdrift. Bränslesystemet ska i övrigt vara oförändrat.
Dokumentation som krävs vid denna typ av registreringsbesiktning: Intyg/underlag enligt TSFS 2010:87 kap 2, att demonteringen skett enligt biltillverkarens eller tillverkaren av gassystemets anvisningar.
Tillverkarens anvisningar som beskriver hur systemet varaktigt kan tas ur funktion.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2018-11-14 17:29

Jag har för mig att skatten blir samma som för en bensinbil så den lär bli bra mycket dyrare om man tar bort gasen! men det ska jag inte ta gift på.

#2
2018-11-15 18:27

Det finns firmor som gör detta. Ev. Konvegas.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.