Bild
Nästa artikel
Illustration: Johan Isaksson.
Illustration: Johan Isaksson.

Bilfrågan: Problem med däck från nätet

Bilfrågan

"Bilen småstudsar, handlaren behagar inte bry sig. Önskar få råd angående problemet?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
I höstas köpte jag kompletta dubbfria vinterdäck med fälg och passningsringar av en stor nätbaserad däckhandlare. Problemet är att bilen småstudsar vid låg hastighet, 30-40 km/tim. Problemet finns inte när jag bytte till sommarhjulen. Handlaren behagar inte bry sig. Önskar få råd angående problemet?
Weine

Svar:
Man har ju fortfarande ansvar för de produkter man säljer, även om det sker via nätet. Du ska förstås göra en skriftlig reklamation om inte säljaren bryr sig. 
Och om en sådan reklamation inte leder till någon hjälp att komma tillrätta med problemet – vänd dig till Allmänna Reklamationsnämnden. Det är av det här skälet som det är en fördel att vända sig till en lokal gummihandlare, som finns på orten och är enklare att komma till tals med, om man behöver hjälp. Jag skulle nog kolla passningsringarna först! Därefter däckens rundhet och fälgarna. 
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Har du handlat däck via nätet?
 
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2020-07-01 07:14

Innan ARN, skulle jag göra en undersökning mha märkesåterförsäljare eller lokal däckshandlare.

Illustrationen indikerer att bilen är en Dyane, som har "klen/känslig" hjulupphängning, vilket skulle kunna innebära "känslig för obalans" i låg hastighet - normalt ligger känsligheten vid c:a 90 km/h.

Tyder på obalans. Ombalansering kan lösa/reducera problemet.

Tips: det finns en balanseringsmetod, där man "häller i" blyhagel - och sedan kör. Förvånansvärt effektivt.

#2
2020-07-01 07:24

Ja det är när problem uppstår det inte är lika roligt att få rätt eller hjälp.

#3
2020-07-01 10:32

Snålheten bedrar visheten. Bättre handla kvalitetsprodukter hos ett proffs med bra kundrelation.

#4
2020-07-01 11:02

Vet ju inte hur pass mycket billigare/mindre dyrt det är fråga om i detta fallet men alla kanske inte har en bottenlös penningbörs att gräva ur.

#5
2020-07-01 19:37

Har bara köpt däck på nätet de senaste 20åren, men "premiumdäck" och har aldrig någonsin haft några problem.

Kolla hur mycket vikter det har behövts för att få balans, mycket vikt kan betyda att något är galet.
Fälgar kan vara dåliga.
Dålig centrering, billiga däck från Kina?

#6
2020-07-02 08:01

Vikt-obalans ger skakningar i sidled, tex i ratten. ”Studsar” har oftast med rund-balansering att göra. Det sistnämnda är inte lätt att åtgärda särskilt när alla ”proffs” är kass på det. Det är mer regel än undantag att även de bästa fälgar med de bästa däcken hos de bästa märkesverkstäder är fel monterade. Småstudsar brukar försvinner efter ett tag. #5 har rätt, för många balans-vikt tyder på fel montering.

#7
2020-07-03 04:44

Köper alla mina däck på nätet och låter en kompis som har däck maskiner montera och spar många tusenlappar :)
Köper bara Nokian dubbdäck samt sommardäck från dem som ligger bäst till i flertalet däcktester och ej något skit från kina:)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.