Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Polisbil med bländande helljus

Publicerad 2 december 2020 (uppdaterad 2 december 2020)
Illustration: Johan Isaksson.
"Får polisen använda helljus när de åker runt i stan där det finns gatubelysning?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Får polisen använda helljus när de åker runt i stan där det finns gatubelysning? Det hände en kväll att polisen åkte runt vid nattklubbsstängning och bländade med sina helljus, både fordon framför och mötande. Finns det någon regel som låter dem göra så?
Ermal

Svar:
Ja, polis har rätt att inte följa trafikregler vid yrkesutövning, vid brådskande yrkesutövning eller vid trängande fall. Och det är ju inte säkert att omgivningen kan förstå varför polis gör som de gör i enskilda fall. Här kan det ju exempelvis ha handlat om att man sökte efter en person misstänkt för brott. Men du kan utgå ifrån att polis inte kör med helljus inom tätbebyggt samhälle med gatubelysning utan giltig anledning.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-12-02 09:12
Patrik Lundström

Mötte en bil en mörk kväll i regnet på en 50 väg utan gatubelysning...
Typ 4-5 meter innan vi möttes så drog dom på helljus med extraljus och jag tänkte ju för en sekund, "Vad är det för en idiot". Och i samma sekund drog jag på mina 280 watt xenon. FLASCH!
Dååå såg jag ju att det var en polisbil!
Dom drog igång hela tivolit på taket, vände efter mig och stannade mig. Kontrollerade mitt körkort och ifrågasatte styrkan i mina extraljus, Vi hade en "liten diskussion" om lämpligheten med att blända bilister, men tydligen så fick dom göra så om dom ville kunna se ett registreringsnummer på en bil som dom möter.

#2 • 2020-12-02 10:52
bgl

Finns fler sätt för polisen att köra utan avbländning. För bortåt 20 år sen mötte vi och flera andra bilar en SAAB 9-5 på helljus. De flesta blinkade och tutade, när vi skulle möta bilen hade den stannat med helljuset på. Dagen efter skrev lokalbladet att en polisbil hade fått fel på belysningen och tvingats avbryta ett jobb!

#3 • 2020-12-02 17:31
Bilräven

Ja, polisen behöver inte följa regler de själv ger böter för - otroligt! Dessutom kör de ofta på motorväg i runt 140km/h, i vänsterfil, utan att annonsera ”lämna fri väg”, med blink eller varning. Vi tror allmänt att de är sena till fikapausen eller att sluta för att hämta på dagis.. Deras beteende ger inga pluspoäng - dessutom struntar man snart i deras ”laglöshet” och flyttar inte sig. Hur ska Svensson veta om det är allvar??. Maktmissbruk i högre skolan, tycker jag.

#4 • 2020-12-02 17:34
Xtuz

En kollega fick en bil bakom sig på en större väg. Han åkte ut på vägrenen och släppte förbi bilen.
När bilen passerat så tackar dess förare genom att blinka växelvis med blinkers.
Kollegan duttar då till lite på helljuset som brukligt... varpå relät till helljuset säger *svets* mellan dess kontaktytor, och det blir full fräs på lyset. Bilen som han släppte förbi var såklart en polisbil. Direkt blev det stopp och dom fråga vad sjutton han höll på med, men efter en lite närmare förklaring så löstes det hela med skratt och ett förslag att han skulle ta småvägarna hem :p

#5 • 2020-12-02 19:57
Draxon

Min favorit att blända är cyklister med blinkande lysen.

#6 • 2020-12-02 22:03
Carl Trefalt

Ingen polis fäller en annan polis. Kåranda.

#7 • 2020-12-07 09:13
glimma-48

Det är inte alla poliser som beter sej på acceptabelt sätt. En gång t.ex. blev jag ikappkörd i en liten by med smal kurvig väg utan sikt och nog sjutton körde bilen förbi med risk för ev. mötande trafik. Jag satt i en 13 meters buss och den omkörande var en polisbil. 5 km senare ser jag bilen stå vid en korvkiosk.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.