Nästa artikel
Bilfrågan: Omprogrammera växellådan?
Bilfrågan

Bilfrågan: Omprogrammera växellådan?

Publicerad 15 juni 2022
"Den glider vid växling till 3:an – trots att jag bytt växellåda." Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Jag har en Mercedes C 200 av 2004 års modell. Min fråga är varför samma problem kvarstår med att växellådan glider vid växling till 3:an – trots att jag bytt växellåda och jag har samma problem som före bytet av växellåda.
Det var alltså samma fel på den gamla växellådan. Tror du att den måste omprogrammeras?
Ziad

Svar:
Den här frågan är svår för mig att svara på. Du måste nog vända dig till Mercedes eller en verkstad som är specialist på automatväxellådor. Det är verkligen tråkigt att samma fel kvarstår efter byte.
Antingen är det en följd av många mil och en svaghet som just den växellådan har, eller att växellådan behöver anpassas, som du själv är inne på – programmeras efter slitage.
Tidigare har en Mercedesägare frågat om haveri på växellådan trots oljebyte efter lång körsträcka och då fått följande svar från Mercedes Sverige:
"Vid höga miltal är det bra med en 'spolning/sköljning' av växellådan inkl. byte av filter och att man gör en anpassning av växellådan efter detta. Våra auktoriserade verkstäder har god kännedom om detta och korrekt utrustning så därför är det vår rekommendation att man låter dem göra detta jobbet om möjligt."
Jag hoppas du får ordning på växellådan.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 15 juni 2022 Ny växellåda på en 18 år…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.