Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Omkörning och sms:ande?

Publicerad 2021-04-28 07:00 (uppdaterad 2021-04-28 07:00)
Illustration: Johan Isaksson.
"Får man köra om till höger och varför tar man inte i med hårdhandskarna mot de som sms:ar när de kör?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Är det tillåtet att köra om i motorvägens högra körfält, om det uppstår kö i vänster körfält när den är kilometerlång, eller kortare? Och varför tar man inte i med ”hårdhandskarna”, med icke blinkande och bilister som sms:ar vid körning? 10 000 kr i böter är lagom!
W W

Svar
Ja, du får passera fordon i högra körfältet om det finns två eller flera körfält i samma riktning och den fart du kör i så att säga beror på trafiken framför dig och det alltså råder tät köbildning. 
Men det är ju inget man bör göra om hastigheten ändå är hög i de olika körfälten. Och så kallad slalomkörning är förstås förbjuden. När det gäller bilförare som underlåter att använda körriktningsvisare och de som sms:ar under körning så finns bara en sak att säga – oförsvarligt. Sluta med det!
Erik Rönnblom, Vi Bilägare 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.