Bild
Nästa artikel
Illustration: Johan Isaksson.
Illustration: Johan Isaksson.

Bilfrågan: Omkörning och sms:ande?

Bilfrågan

"Får man köra om till höger och varför tar man inte i med hårdhandskarna mot de som sms:ar när de kör?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Är det tillåtet att köra om i motorvägens högra körfält, om det uppstår kö i vänster körfält när den är kilometerlång, eller kortare? Och varför tar man inte i med ”hårdhandskarna”, med icke blinkande och bilister som sms:ar vid körning? 10 000 kr i böter är lagom!
W W

Svar
Ja, du får passera fordon i högra körfältet om det finns två eller flera körfält i samma riktning och den fart du kör i så att säga beror på trafiken framför dig och det alltså råder tät köbildning. 
Men det är ju inget man bör göra om hastigheten ändå är hög i de olika körfälten. Och så kallad slalomkörning är förstås förbjuden. När det gäller bilförare som underlåter att använda körriktningsvisare och de som sms:ar under körning så finns bara en sak att säga – oförsvarligt. Sluta med det!
Erik Rönnblom, Vi Bilägare 
Taggar: Bilfrågan

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.