Nästa artikel
Bilfrågan: Olika storlek på däcken?
Bilfrågan

Bilfrågan: Olika storlek på däcken?

Publicerad 2022-08-17 07:00 (uppdaterad 2022-08-17 07:41)
Illustration: Johan Isaksson.
"Om ett däck är större eller mindre än de 3 övriga – klarar differentialen att utjämna detta?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Jag har en Lexus RX 300 med konstant 4-hjulsdrift. Om ett däck är större eller mindre än de 3 övriga – blir det då problem i fördelningsväxellådan eller klarar differentialen att utjämna detta? Har frågat olika bilmekaniker men inte kunnat få något entydigt svar. Vill ju inte att fördelningslådan ska ta skada!
Tore B

Svar:
Jag skulle tro att det i så fall är större risk för differentialen. Ett markant mer slitet däck är mindre lyckat. Men så vitt jag kan se ger inte AWD-systemet upphov till vanliga fel på Lexus. Snarare är fel ovanliga. Från Importören får vi inga glasklara besked. Här följer deras svar:
”Vi har stämt av frågan med vår tekniska expert och när det gäller en bil som RX300 från 2004 så har vi begränsat med information som kan ge ett direkt svar på denna tekniska fundering men generellt så är rekommendationen att inte tillåta för stor skillnad i rullomkrets. Det som kan påverkas är inte bara differential utan även andra säkerhetssystem som ABS, VSC et cetera.”
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (6)

  • 2022-08-18 23:03 Som exempel på ”uthållighet”…
  • 2022-08-18 20:45 Nog vet jag hur en…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.