Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Olagligt att flakåka?

Bilfrågan: Olagligt att flakåka?

Bilfrågan
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Är det olagligt att åka på flaket på en A-traktor?
P Pounu


Svar:
Ja, flakåkning är generellt inte tillåtet, men kan om vissa regler är uppfyllda vara tillåtet vid korta tillfälliga transporter, som vid studenters flakåkning. Skyddsräcken måste då finnas och ska vara minst 110 cm höga, bänkar eller säten ska sitta fast. Kommunikation ska vara möjlig mellan den eller de på flaket och förare. Högsta tillåtna hastighet är 20 km/tim och fordonet får bara färdas på vägar där maximalt tillåten hastighet är 70 km/tim. Förare ska ha fyllt 21 år och innehaft rätt behörighet i minst två år. Om det gäller traktor med släp ska föraren ha minst behörighet B. Flakvakt, nykter, ska finnas. (Detta är ett kort sammandrag av reglerna.)
Polisen kan avgöra lokalt om flakåkning kan tillåtas eller inte. Det finns faktiskt exempel på att flakåkning på EPA-traktor bötesbelagts.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om A-traktorer?
 
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2018-08-17 08:11

Om flakåkning har bötesbelagts, så finns det uppenbarligen ett prejudikat, som all lokalpolis, även dom ovilliga, bör följa!

#2
2018-08-17 11:03

Q: Vad tycker du om A-traktorer?
A: De borde förbjudas!
Finns inget behov av dessa efterkrigs-konstruktioner längre. När såg ni en A-traktor utföra jordbruks-arbete senast?
Precis som diskussionen med att cyklar skall vara på cykel-banor, så borde A-traktorerna i så fall vara på åkrarna.

#3
2018-08-17 11:55

Får A-traktorer köra på en kombinerad cykel/bussväg? I närheten så sker detta dagligen och jag har funderat om det verkligen är tillåtet. Någon som vet?

#4
2018-08-17 15:59

LC4ever: Håller helt med. Behovet av denna fordonsklass är noll. Används uteslutande av skitungar som inte är trafikmogna för fem öre.

#5
2018-08-18 17:14

A-traktor räknas som landsvägstraktor klass I, jordbrukstraktor är klass II.
Den får köras från 15 års ålder av förare med AM-körkort.
Hytten ska vara så utförd att max två passagerare får plats.
Det är möjligt att en 15-åring inte är trafikmogen, men om körkortet finns och traktorn uppfyller krav enligt bestämmelser så begår ändå inte föraren något lagbrott med att köra fordonet.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.