Nästa artikel
Bilfrågan: Nivåreglering för LED?
Bilfrågan

Bilfrågan: Nivåreglering för LED?

Publicerad 13 april 2022
"Transportstyrelsen säger tvärtemot vad ni gör – vad gäller?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Ni skrev tidigare att LED under 2 000 lumen inte kräver vare sig strålkastarspolning eller nivåreglering. Men vid kontakt med Transportstyrelsen hävdar de motsatsen – vad gäller?
Fredrik

Svar:
Då har vi i så fall blandat ihop begreppen och ber om ursäkt. Transportstyrelsen har förstås rätt. Enligt ECE R48 § 6.2.9 så är det krav på nivåreglering för just LED halvljuslampor oavsett ljusflöde i lumen. Rengöringssystem är däremot inte ett krav om ljusflödet inte överstiger 2 000 lumen – annars krävs även rengöring. För halogen- och xenonstrålkastares halvljus med högre ljusflöde än 2 000 lumen krävs också både automatisk nivåreglering och strålkastarspolning. Med lägre ljusflöde än 2 000 lm finns inte krav på vare sig nivåreglering eller strålkastarspolning för halogen eller xenon. Kanske lagstiftningen tagit höjd för de allt mer avancerade strålkastarsystem som numera finns i huvudsak med LED-teknik.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.