Bild
Nästa artikel
Frågeställaren undrar om garantin på transmissionen gäller även om man hoppar över växlar vid körning.
Frågeställaren undrar om garantin på transmissionen gäller även om man hoppar över växlar vid körning.

Bilfrågan: När gäller garantin?

Bilfrågan

"Gäller garantin bara om man använder alla växlar och inte hoppar över en växel? Jag har hört att det är så från folk som köpt fabriksnya bilar." Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Har en liten fråga angående garanti på transmissionen på bilar. Gäller garantin bara om man använder alla växlar och inte hoppar över en växel? Jag har hört att det är så från folk som köpt fabriksnya bilar. Gäller det i så fall både ned- och uppväxling?
Detta är något jag försöker få svar på då jag kommer köpa en fabriksny bil inom kort efter att blivit körkortsinnehavare. På körskolorna läggs mycket vikt på miljövänlig körning och det lärs ut att man ska hoppa över växlar om det är möjligt då bilen tolkar en nertryckt koppling som tomgångskörning och förbrukar mer bränsle.
Tobias
 
Svar:
Du kan lugnt hoppa över växlar, svarar de experter hos Kia och Volvo som vi konsulterat. Nybilsgarantin gäller för transmissionen hur du än använder växellådan och bilen registrerar inte ditt växlingsmönster. Men det är klokt att följa bilens växlingsindikator som rekommenderar bästa växeln vid varje körsituation. Då får du antagligen bäst körekonomi.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Brukar du hoppa över växlar när du kör?
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2015-11-18 07:36

Det kan inte vara många droppars förbrukning man sparar på inte hålla ner kopplingen för mycket.. Jämför det gärna med alla stora kombibilar som kör runt inne i städerna (företrädelsevis av tjänstebilsförare) helt i onödan. De har hämtat ut dessa stora kombibilar bara för att de skall kunna åka på bilsemester en gång om året med familjen. Resten av året åker de runt i städerna nästan tomma, både i baksätet och i den överdimensionerade skuffen.

Men hela den här diskussionen om att förbruka mindre bensin här i Sverige för miljöns skull är ju rätt så ... fånig. Ja, så om målsättningen med skatterna är att få oss att konsumera mindre bensin så blir ju faktiskt resultatet det att bensinen blir billigare på annat håll och så får människorna där glädjen av att ha råd att konsumera mer därav. Istället.

Skillnaden i globalt utsläpp blir således noll och den enda egentliga effekten är att vi ger andra möjlighet att tanka billigare.

.

#2
2015-11-18 08:52

Vi i västvärlden har verkligen relativt små bekymmer ifall vi undrar om nybilsgarantin gäller ifall man hoppar över växlar i en manuell låda. :) Jag förstår problemställarens undran... men nu när man inte är nybakad längre så inser man hur fort världen förändras och hur små vissa skitproblem egentligen är. Kommer tänka på Mr Svullos replik. (R.I.P Micke Dubois). "Skit i allt lev fort och dö ful." :)

#3
2015-11-18 10:50

Hoppar över en växel ibland men inte för att jag tror att jag skall spara bensin eller något utan bara för att när man ibland drar på så känns det onödigt att slänga i en mellanväxel eftersom farten är tillräckligt hög för att hoppa över en växel. Jag är lat helt enkelt.
Att man skulle gå miste om garanti för detta känns som helt verklighetsfrämmande.
Skulle någon ta ner växellådan, öppna den och kolla så att man använt alla växlarna vid garantiåberopande för något?

#4
2015-11-18 12:31

Att någon går på såna myter är förvånande, att bilarna har en dold "svart låda" som registrerar precis allt man gör!!?

#5
2015-11-18 17:33

En bilsäljare berättade för mig att han hade en kund som skulle byta in sin bil och nämnde att den var lite svår att starta igång vid t,ex rödljus. Säljaren följde med kunden ut och åkte med kunden. Då såg han att kunden startade på tvåan. När han förklarade var ettan satt ville kunden inte tro honom. Det blev en svår övertalning innan kunden tillslut förstod var ettan satt. Tillbaks på kontoret ville kunden ha mer pengar i inbyte eftersom ettan var oanvänd! Att kopplingen troligtvis var slut var inget argument!

#7
2015-11-18 21:49

Att man sparar bensin på att hoppa över växlar är svårt att förstå. Lågt motorvarv betyder i allmänhet lägre förbrukning. Hoppar jag över tvåan och går direkt till trean så måste jag varva mer på ettan, samma vilken växel jag än hoppar över vid uppväxling. Motorn snurrar fler varv än vad den skulle göra om jag utnyttjar samtliga växlar.
Och för att svara på frågan, nej jag hoppar inte över, jag kör automat.

#8
2015-11-18 21:33

Om man följer M Sterners rekommendation att följa växlingsindikatorn, finns inte en chans att kunna hoppa över en växel, eftersom växlingsindikatorn rekommenderar en högre växel redan vid mycket låga varvtal.

#9
2015-11-18 22:06

Min bil har sex växlar vilket är helt onödigt. De ligger så nära i utväxlingen att man lika gärna kan hoppa över från tex 2-an till 4-an till 6-an och tillbaka. Det spar en massa arbete.

#10
2015-11-19 11:30

Vilka bekymmer! Skaffa automat!

#11
2015-11-22 16:46

Det är värre att segdra när man skall ut på motorvägen, tex. än att snabbt accelerera och sedan ge underhållsgas för att hålla farten. För att inte tala om irritationen detta beteende skapar att hålla 60 på acc-sträckan och sedan sakta öka när de kör ut på motorvägen!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.