Nästa artikel
Bilfrågan: Minimera bättre än begränsa när det gäller nyckellöst?
Bilfrågan

Bilfrågan: Minimera bättre än begränsa när det gäller nyckellöst?

Publicerad 27 augusti 2021
Illustration: Johan Isaksson.
"Är det med avsikt eller en slump att man från Volvo Cars väljer formuleringen "begränsa risken för stöld?". Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
På min tidigare fråga om alla nyare bilar med nyckelfria system har samma osäkra funktion citerades ett svar från Volvo. Är det med avsikt eller en slump att man från Volvo Cars väljer formuleringen "begränsa risken för stöld"? Jag hade förväntat mig att ambitionen var att ”minimera risken för stöld”. Eller får det inte vara för svårt att stjäla en Volvo? I de sista raderna i svaret ges råd om förvaring, till exempel plåtburk. Är det riktigt uppfattat att den delen kommer från er och inte alls har med Volvo Cars att göra?
Tom Viebke

Svar:
Jag kan hålla med om att ”minimera” jämfört med ”begränsa” är en något stramare formulering. Men det är ju självklart ingen biltillverkare som tjänar på att ha en ”lättstulen bil”. Det är ju sådant som då och då testas och bedöms. Och det är väl snarare så att ju dyrare bil, desto mer avancerade stöldskydd – inte bara lås utan också larm och deras funktion. Rådet om att förvara nyckeln i en plåtlåda eller RFID-tät påse kommer från mig och det har jag snappat upp från försäkringsbolag samt Stöldskyddsföreningen, den senare föreslår också en nyckelbricka för att öka chansen att återfå en borttappad nyckel.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.