Nästa artikel
Bilfrågan: Min Skoda Fabia läcker!
Bilfrågan

Bilfrågan: Min Skoda Fabia läcker!

Publicerad 31 december 2021
Illustration: Johan Isaksson
"Baksätet var dyngsurt och även golvet bak. Har någon haft samma problem?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Har haft imma på insidan av framrutan några dagar och upptäckte nu att baksätet var dyngsurt och även golvet bak. Bilen, en Skoda Fabia Combi 2012, har mest stått på parkeringen. jag har bara kört några korta sträckor. Det har regnat några dagar, men inga riktiga skyfall. Har aldrig upplevt detta tidigare. Har någon haft samma problem och kanske vet vad det beror på och hur man förhoppningsvis kan åtgärda det? Tacksam för svar!
Börje Åkerström

Svar:
På Skoda Fabia av den tidigare versionen hade vissa bilar problem med läckage via dörrarna, vilket i de flesta fall åtgärdades redan under garantitiden. Men det gäller så vitt jag känner till inte din årsmodell. Så det blir till att kolla de vanligaste möjligheterna, friskluftsintaget vid framrutan kan sättas igen av allehanda skräp på höstkanten, löv, barr med mera som leder till att regnvatten i stället för att dräneras rinner in i bilen via luftkanalerna.
Kolla att dörrlisterna är oskadade, inte fyllda med smuts och att de verkligen tätar. Gäller även baklucka. Kolla att dräneringshålen i dörrarnas underkant verkligen är fria från rostskyddsmedel eller smuts. Vått baksäte torde däremot innebära läckage på något högre nivå.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 1 januari 2022 Generation 1 och 2 läcker in…
  • 1 januari 2022 på de äldre var det vanligt…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.