Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Måste torkarna fungera?

Publicerad 7 april 2015 (uppdaterad 7 april 2015)
Endast bilar med xenonljus får strålkastarrengöringen kontrollerad vid vanlig besiktning.
"Måste strålkastartorkarna och strålkastarspolningen fungera på Volvon? Har läst att det räcker med spolningen." Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Min kille har en Volvo 240 från 1989, som har både strålkastartorkare och strålkastarspolning. Måste båda fungera? Han har läst att det räcker med spolare numera eftersom alla nyare bilar bara har spolare och det är vad EU kräver.

Linda
 
Svar:

Det är endast på bilar försedda med gasurladdningslampor (Xenon) som befintlighetskontroll av strålkastarrengörare görs. Volvo 240 har aldrig varit försedd med Xenonstrålkastare så någon kontroll av strålkastarrengörare görs inte på denna bil.

Morgan Isacsson, Bilprovningen
 
Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Kommentarer

#1 • 2015-04-07 13:44
Peter Tenglund

Dom behöver inte fungera men du får heller inte ta bort endast torkararmarna, ty då kan besiktningen sätta en 2:a på "trafikfarlig utrustning" om axlarna är "bara" för de kan då orsaka skador på fotgängare som blir påkörd.

Ur wikipedia:

1968 lanserade Bosch strålkastartorkare.[1] Saab introducerade som första biltillverkare i världen strålkastartorkare som standard 1971. Även Volvo införde strålkastartorkare och i Sverige infördes ett lagkrav på att bilar skulle vara utrustade med strålkastartorkare 1974. På 1990-talet avskaffades kravet[källa behövs] och strålkastartorkare har försvunnit.

#2 • 2015-04-07 18:04
1storstark

Strålkastartorkare / spolare behövs. Titta bara hur ogenomskinlig rutan blir bakom en långtradare under vår och höst. Med xenonljus görs "befintlighetskontroll av strålkastarrengörare". Betyder det att det bara behöver finnas - inte fungera?? Sedan undrar jag om bara xenonljus behöver ha rengörare, inte LED-ljus?

#3 • 2015-04-08 09:17
Bortom

Det är en sak vad som behövs, och en annan vad som krävs. Strålkastarrengörare behövs, men numera är de endast krav på xenonstrålkastare. (så den där gamla 240 kommer ej att underkännas på besiktningen) LED har jag inte info om (teknologin är för ny) men om man följer logiken varför xenon har den som krav lär det bli krav på LED med.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.