Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Måste jag serva?

Bilfrågan: Måste jag serva?

Bilfrågan

Måste jag serva bilen även om jag inte kört den? Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en Mazda Miata som gått sju mil sedan servicen som gjordes i september 2015. Bilen har stått avställd i garage hela året tills nu. Behöver den service eller kan jag vänta till nästa sommar? Jag har hört att oljan måste bytas även om bilen inte körts något.

Ingmar

Svar:
Trots att bilen står i garage kan det bli kondens i oljan och därför bör den bytas en gång per år. Men tänker du inte köra något behöver förstås inte oljan ersättas förrän du börjar använda bilen igen. 

Du bör emellertid åka till verkstad för att få rostskyddet inspekterat – det krävs för att Mazdas tolvåriga rostskyddsgaranti ska gälla. Inspektionen kostar 350 kr.

Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Hur hade du svarat på frågan?

Kommentarer

#1
2016-11-21 07:05

Om bilen står i varmgarage kan det inte uppstå kondens i motoroljan

#2
2016-11-21 18:02

Dumheter. 7 mil är ingenting!

Min förra bil jag köpt som ny i augusti 2015 var tillverkad i oktober 2014 i Japan. Sedan lång transport osv tills bilen hittat fram till mig. Under transporten har bilen naturligtvis varit utsatt för kyla osv. Första service gjordes i augusti 2016, alltså nästan två år efter att bilen tillverkats.

Råd till Ingmar är att avvakta med med service men om bilen inte skall användas på ett tag kan det vara klokt att tanka fullt med bränsle, palla upp bilen och pumpa ordentligt med luft i däcken, underhållsladda och starta och varmköra motorn emellanåt kanske varannan månad.

#3
2016-11-21 19:17

Nej, nej, Starta inte motorn, det gör mycket större skada än nytta. Den skall vara ordentligt varmkörd på väg innan Du stannar motorn. Om den skall stå mer än ett år, konservera motorn genom att låta några cl motorolja sugas in i grenröret som toppolja innan motorn stoppas.
Gäller förstås inte om det är en dieselmotor.

#4
2016-11-21 20:10

Jag har en annan fråga i anslutning till detta, måste jag serva bilen även om jag kört den? De flesta bilar har ju numera en serviceindikator som säger till när bilen skall servas. Det kan ske även om man inte kört de t.ex. 2000 mil som stipuleras mellan servicarna. Toyota har ingen sådan indikator, men nu ringer Toyota och påminner om att det gått ett år sen förra servicen och att service skall göras antingen efter 1500 mil eller ett år. Förr körde jag oftast över 2000 mil per år och då var det ju inget problem, man gick helt på miltalet. Men nu har jag 500 mil kvar till 3000 mil som är nästa service och är då denna "ettårsservice" verkligen nödvändig eller är det bara ett påhitt av bilfirmorna att känna mera pengar?

#5
2016-11-22 11:03

Du får göra precis som du vill, men en framtida köpare eller tillverkarens garantier, skiter fullständigt i om du körde 7 mil, eller 1700 mil.

#6
2016-11-22 17:55

sju mil på ett år?` Sälj bilen.´vetja.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.