Nästa artikel
Bilfrågan: Måste det finnas en däckreparationssats i bilar?
Bilfrågan

Bilfrågan: Måste det finnas en däckreparationssats i bilar?

Publicerad 15 november 2021

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Finns det lagkrav på att det måste finnas en reparationssats för däck i en personbil?
Henrik

Svar:
Nej, det finns inget lagkrav på vare sig lagningssats eller reservdäck, utan utrustningen i det fallet styrs nog mer utefter vad konsumenter förväntar sig. Om man däremot har ett reservhjul i bilen så gäller samma krav som på bilens däck. Ett utslitet däck med för dåligt mönster duger inte.
För övrigt finns ju heller inget krav på att man ska kunna hantera de olika alternativ som bilar kan ha. Medföljande verktyg är inte alltid anpassade för att lossa för hårt åtdragna hjul. Man gör klokt i att kolla i instruktionsboken hur man ska förfara om man tänker sig att själv byta hjul eller använda lagningssats – innan det händer. Säkrast är att använda vägassis-tans om man har den servicen och den är möjlig att tillkalla inom rimlig tid. Hjulbyte längs, i värsta fall vägkanten, kan vara en farlig sysselsättning. Då kan det vara ett krav att utrustning finns, exempelvis lagningssats.
I detta sammanhang bör påpekas att varningstriangel däremot ska finnas i bilen. Och varför inte komplettera med en blinkande ”varningspuck” att ytterligare uppmärksamma andra trafikanter med vid mörker?
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 15 november 2021 En reflexväst, bogserlina…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.