Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Laminerade rutor i Saab?

Bilfrågan: Laminerade rutor i Saab?

Bilfrågan

"Funderar på att köpa en liten räddningssats som innehåller fönsterkross. Är glaset härdat eller laminerat?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Jag funderar på att köpa en liten räddningssats som innehåller bältesskärare och en fönsterkross. Men den senare fungerar endast på härdat glas. Därför undrar jag om Saab- och BMW-bilar har härdat eller laminerat glas?
Daniela

Svar:
Vindrutan är alltid laminerad numera. De flesta bilar har däremot härdade sidorutor, mest av ekonomiska skäl. På lite dyrare bilar kan det sitta laminerade sidorutor och det kan finnas som option. Därför kan vi inte svara generellt. Enklast är att du sänker sidorutan och tittar på dess övre kant. Du kan då se om det är en glasskiva eller om den består av två ihopsatta glasskivor (med en folie mellan dem). En laminerad ruta ska också vara försedd med en liten symbol i form av en hammare. Laminerade sidorutor framhålls som ett komforthöjande tillval som dämpar buller och gör inbrott lite svårare. Men som du noterat är det också betydligt svårare att vid en nödsituation komma ur bilen genom att slå sönder en ruta.  
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2020-02-24 07:21

Ett ovanligt opedagogiskt svar. Består sidorutan av EN glasskiva är den härdad består den däremot att TVÅ delar är den laminerad.

#2
2020-02-24 21:26

Pansarskott som räddningssats? :)

#3
2020-02-28 21:50

Stoor. Varför det? Jag tyckte det var glasklart!

#4
2020-03-05 00:55

Lägg en brakare! Ger fräsch motivation att ta sig ut

#5
2020-03-05 23:10

Jisses! Nu är intelligentian i farten!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.