Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Konsekvenserna av krock med oförsäkrad bil?

Publicerad 2021-07-02 07:00
"Ungefär vad kommer det kosta för mig?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Behöver köra en bil som är i en by ganska många mil bort, det jag undrar är om jag skulle krocka med min bil som då är oskattad/oförsäkrad men är besiktad vad händer då om det är mitt fel? Ungefär vad kommer det kosta för mig? Någon slags regel vad det blir för konsekvens? Men om det är den andra bilens fel vad händer då?
Tacksam för svar

Svar:
Jag antar att bilen i så fall är avställd. Och det är ju en klar regel att en bil som är avställd får du inte köra med. Finns bara ett undantag – och det är om du kör kortaste, lämpliga väg till eller från besiktning av bilen. Men den måste vara trafikförsäkrad, inte ha några obetalda fordonsskatter och förstås vara trafikduglig.
Blir du ertappad med att köra en avställd bil blir det böter. Dessutom kan ägaren eller annan person, som inte hindrar dig från att köra, bli straffad. Att köra med oskattad bil innebär också böter. När en bil är registrerad måste den vara försäkrad. Där finns en avgift per dag och om man inte betalar blir det ett ärende för kronofogdemyndigheten. Vid en olycka kan det bli förfärligt dyrt om andras ägodelar eller andra personer blir skadade. Om den andre bedöms som skyldig lär denne få ersätta dina skador. Men övriga brott kvarstår. Vid en olycka riskerar du också att bli dömd för vårdslöshet i trafik. Det enda rätta är att registrera bilen för trafik och teckna en försäkring.  Alternativet är att köra hem den på bilsläpvagn.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 2021-07-02 22:42 Ett mycket bra och…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.