Bild
Nästa artikel
Krav på montering av Isofix i bilar kom 2004. Det går inte att eftermontera i en bil som inte har isofix.
Krav på montering av Isofix i bilar kom 2004. Det går inte att eftermontera i en bil som inte har isofix.

Bilfrågan: Kan vi fixa Isofix?

Bilfrågan

”Går det att montera sådana fästen i efterhand så att vi kan använda en barnstol, eller är det kört?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag och min flickvän väntar tillökning och har en Peugeot 406, kombi, årsmodell -99. Vad vi kan se finns det inga Isofix-fästen i vår bil. Går det att montera sådana fästen i efterhand så att vi kan använda en barnstol med isofix, eller är det kört?
Fredrik Selgeryd

Svar:
I en så pass gammal bil som er Peugeot saknas Isofix-fästen. Tyvärr går det inte heller att eftermontera. Isofix började införas av vissa biltillverkare kring millennieskiftet. Det blev dock inte krav från ECE (Ekonomiska kommissionen för Europa) förrän år 2004.
Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret? 
 
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2018-02-06 10:47

Det går visst att eftermontera isofixfästen, men det är liten poäng med att göra det. Köp fäste hos eran bilhandlare och bulta fast det bakom sätena. Ska ni ha en stol med en bas, kan ni spänna fast den med spännband, om ni inte vill montera isofixfästen. Annars är det bara att köra med säkerhetsbälte och utan bas. Det har gjorts i många år och det fungerar precis lika bra.

#2
2018-02-06 16:49

Bind dessutom fast barnstolens övre ända i ordinarie nackstöd med en rem. Det blir OTROLIGT stadigt, stolen rör sig varken hit eller dit efter det. Barnstolen hålls ju stadigt fast i sin nedre del av säkerhetsbältet, men inte övre ändan.

#3
2018-02-07 07:49

Alla barnstolar är gjorda för att sättas fast med enbart bilbältet och extra spännband ner i golvet eller i stolen framför.
Och det fungerar precis lika bra, om du inte ska ta in och ut stolen varje dag.
Jag har haft Isofix på alla mina bilar, men aldrig använt det.
Eftersom ingen av mina bilbarnstolar har haft Isofix.... :P

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.