Bild
Nästa artikel
Efter kraftigt regnoväder upptäckte frågeställaren vattenfläckar i kupén på sin Opel Astra från 2008.
Efter kraftigt regnoväder upptäckte frågeställaren vattenfläckar i kupén på sin Opel Astra från 2008.

Bilfrågan: Kan taket rosta?

Bilfrågan

”På morgonen var det en vattenfläck på passagerarstolen och innertaket var blött. Hur stor är risken att taket börjar rosta inifrån och vad kan ha drabbats?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har köpt en Opel Astra -08. Bilen har saknat de små kåporna som täcker fästena till takräcket under ett okänt antal månader, möjligtvis år. Härom natten blev det en kraftig nederbörd och när jag kom in i bilen på morgonen var det en vattenfläck på passagerarstolen och innertaket var blött. Hur stor är risken att taket börjar rosta inifrån och vad kan ha drabbats? 
Ahmad

Svar:
Du behöver inte vara så orolig för att taket ska börja rosta. Det består ju av en enda plåtskiva utan skarvar och det kan näppeligen tränga in salt och blött grus under takklädseln. Vattnet som läckt in kommer att torka så småningom, men det är förstås bra om du kan sätta in en avfuktare i bilen. Däremot är det kanske inte helt säkert att vattenläckan kommer från lastbågsfästena. Om exempelvis vindrutans infästning är otät kan det också sippra in vatten i kupén.
Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tror du att vattenläckaget kan bero på?
 

Kommentarer

#1
2017-12-12 10:56

Nej, det kan inte vara sant. Ett fel på en Opel..? ;-)

Visst kan taket rosta, det är ju den del som oftast har minst rostskydd, och det är inget unikt med läckor. Finns det en genomföring - då kan det läcka.

#3
2017-12-12 11:52

Var bilen nyligen körd i kraftigt regn? Vattnet behöver inte ha kommit in just under natten vid stillastående.
Med dålig tätad vindruta eller t.o.m. rostskador i överkanten av vindruteöppningen kan vatten av fartvinden drivas in och hamna på undertakets översida för att sedan sippra ner. Har hänt förr.

#4
2017-12-12 12:44

Två troliga punkter för läckage är vindrutan och takantennen om sådan finnes.
En del bilar tål inte att ta en box på taket, det blir vridningar som gör att fogningarna släpper eller det värsta scenariot att vindrutan spricker och att jag har råkat ut för allt detta med en och samma bil trots moderat last på taket, takboxens vindfång räcker i sig på dem bilar som är klent konstruerade.
Nej det blir inte rost för en ynka gångs skull men det att klart att får det hålla på att läcka in vatten utan en åtgärd då blir det rost..

#5
2017-12-13 10:36

Det har aldrig någonsin förekommit denna typen av problem på denna modell varför det är absolut säkert att detta exemplar utsatts för någon form av yttre åverkan, bara att ta fram förstoringsglaset och leta.
Se efter om vindrutan är original eller har blivit utbytt eller antennen i taket har blivit skadad.

Förövrigt borde innertaket vara av plast och inget vatten kan läcka igenom det, varför det är troligt att vattnet kommit någon annanstans ifrån än där vattenfläcken uppenbarade sig, panelen vid läslamporna t.ex.

#6
2017-12-13 11:40

Det kan vara fuktig varm kupéluft som når kallt plåttak och kondenserar och droppar ner på innertaket.

#7
.
2017-12-13 20:30

Alla våra Oplar, vad jag minns har haft inträngande vatten någonstans. Genom taket på flera.
Vanliga fel på Opel N-iklas

#8
2017-12-13 21:32

Har bilen taklucka?

#9
2017-12-14 09:38

"Alla våra Oplar, vad jag minns har haft inträngande vatten någonstans. Genom taket på flera.
Vanliga fel på Opel N-iklas"
Tyvärr det är en desperat lögn, från någon som önskar att det vore så och känner sig - svårt provocerad - av att det inte är så.
"." som namn är ju inte direkt trovärdigt.
Ett fall för anmälan.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.