Nästa artikel
Bilfrågan: Kan rosten stoppas?
Bilfrågan

Bilfrågan: Kan rosten stoppas?

Publicerad 22 december 2014
Är det för sent att gör något åt rosten? Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har köpt en Subaru Outback 2010. Läste att den helt saknar rostskydd, vilket visade sig när jag lät montera en dragkrok. Balken som kroken fästs i satt dold under plastkåpor och visade sig vara väldigt rostig.

Ni rekommenderar ju att man snarast behandlar bilar med dåligt skydd, men hur gör jag med en fyra år gammal bil där rosten redan börjat härja?

Frågar jag på rostskyddshallen så antar jag att jag får svaret ”att det är klart du ska behandla”. Min ”personlige bilmek” säger att om man sprutar på massa på redan rostiga ytor så förvärras angreppen. Är det bara att gilla läget nu?

Blomman

Svar:
På en fyra år gammal bil kan rosten inte ha fått så hårt fäste att den inte kan bromsas. Det handlar säkert mest om ytrost som kan se allvarlig ut, men som går att stoppa med skyddsmedel som är speciellt anpassade för det.

Även gravare rost kan hejdas av en behandling. Låt en professionell rostskyddsfirma göra en bedömning av bilen. Läget för din Subaru är nog ingalunda hopplöst.

Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2014-12-22 08:50
saabnisse

Det här har debatterats åtskilliga gånger på Forumet.
Jag rekommenderar att söka där, det finns åtskilliga erfarenheter att ta till sig!

#2 • 2014-12-22 09:23
N-iklas

Detta är jag expert på, en blandning av kokt linolja 70 % och lacknafta 30 % kan stoppa även långt gången rost, en sprayflaska och en riklig behandling stoppar vad som helst.

Däremot har jag ingen kunskap om hur höghållfast stål reagerar på olika behandlingar.

Jag köpte en bil som var rostig på 142 olika ställen, huvudsakligen ingen genomrostning någonstans, efter tre års upprepat specialarbete var allt borta.

#3 • 2014-12-22 09:38
Peugo

Kolla taket på din Subaru, alla våra 3 st Outbacks har rost framme på taket men leasing-företaget är av den meningen att det inte kommer att åtgärdas (därför att hela taket skulle måste målas om!). Ytrost på tjocka balkar är ingen att bry sej om, korgen är det man bör kolla extra noga på.

#4 • Uppdaterat: 2014-12-22 10:07
saabnisse

http://www.vibilagare.se/forum/530/rostskydda-bilen-sjalv-49160
och
http://www.vibilagare.se/forum/vi-bilagares-forum/gor-det-sjalv/era-asikter-om-rostskydd-pa-aldre-bilar

#5 • Uppdaterat: 2014-12-22 12:18
StefanH STHLM

Varför ha ett foto av en annan årsmodell i en faktatidning?

#6 • 2014-12-23 08:29
senad.hamzic.33

att så pass nya bilar börjar rosta är skandalöst och man borde ju få ersättning för det,sen att det finns skillnad mellan tillverkare hur dem gör vet vi om,man kan ju inte tänka något annat än ju dyrare bil desto längre tid ska man slippa såna problem som kostar mycket pengar,är det deras strategi att på ett eller annat sett tvinga bilägare att besöka verkstad, och gör man det i slutändan då ställs det frågan har du gjort service har dem angett att rostskyddet ska hålla spelar inge roll hur många år då ska det göra det punkt slut

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.