Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Kan Mercan klassas om?

Bilfrågan: Kan Mercan klassas om?

Bilfrågan

Utsläppen från min Euro5-klassade bil fyller kraven för Euro6, kan jag klassa om den? Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en dieseldriven Mercedes från 2011 som är klassad enligt Euro 5 med partikelfilter. När jag kontrollerar utsläppsvärden för bilen på Transportstyrelsens hemsida ser jag att dessa uppfyller kraven för Euro 6. Jag undrar om det är möjligt att klassa om bilen till Euro 6 i efterhand?
Konstantin Josefsson

Svar:
Man kan generellt inte ”klassa om” ett fordon även om dess utsläppsvärden kanske uppfyller en högre klass än det fordonet är klassat för. Det kan nämligen också finnas andra krav och faktorer som spelar in när avgasreningen certifieras.
Fredrik Wahrolen, Mercedes-Benz Sverige

 Diskutera: Borde man kunna höja miljöklassen på äldre bilar?

Taggar: Bilfrågan, Mercedes

Kommentarer

#1
2017-11-10 11:01

Ja det är klart att man borde få sitt fordon omklassat, om det nu klarar en högre nyare nivås standard. Något annat är bara löjligt.

#2
2017-11-10 11:04

Nu hänger det ju inte bara på utsläppen som det står i artikeln utan det finns andra orsaker med som gör att man inte bara kan klassa om bilen.

#3
2017-11-10 13:11

Bilen på bilen är mindre väl vald, 350-motorn klarar verkar ha svårt i dagens produktion att uppfylla Euro6. Svårt att tro att den motorn tillverkad för 6 år sen skulle klara dagens krav.

#4
2017-11-10 21:36

Istället för att spekulera löst så kan vi gå in på Mercedes hemsida och läsa oss till att 350-motorn faktiskt når upp till kraven i Euro6/A-normen..

#5
2017-11-17 14:51

https://www.heise.de/autos/artikel/Mercedes-stoppt-Verkauf-von-E-350d-37...
Detta är en länk till tysk sida som beskriver de problem MB ställdes inför tidigare i år, måhända problemen har lösts men övergången till ny rak motor indikerar också V6-ans åldrande.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.