Nästa artikel
Bilfrågan: Kan man pruta på vinterdäck även vid privatleasing?
Bilfrågan

Bilfrågan: Kan man pruta på vinterdäck även vid privatleasing?

Publicerad 13 september 2022
"Det brukar finnas en förhandlingsmån hos bilhandlare – men finns det fortfarande en viss "prutmån" på privatleasing när det inte direkt är bilhandlarna som sköter det?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
När man köper en bil hos en bilhandlare brukar det finnas en förhandlingsmån, då man kan få vinterdäck, rabatterat pris eller liknande. Det borde innebära att ett onlineköp blir dyrare än köp i butik.
Men hur är det med privatleasing när det inte direkt är bilhandlarna som sköter det? Finns det fortfarande en viss "prutmån" när det kommer till privatleasing på till exempel däck och tillval? Eller kan man lika gärna göra en beställning online om man ser till priset?
Per Ohlsson

Svar:
Det jag sett om tillval, som till exempel vinterdäck vid leasing, är att det alltid anges vad tillvalen kostar per månad. Hur förhandlingsbart detta är har jag svårt att svara på.
Men det finns ju inget som hindrar att man kollar vad fälgar och däck kostar vid köp utanför leasingåtagandet. Och så får du ställa den kostnaden mot antalet månader som du leasar bilen. Men då ska man också tänka på vad avtalet säger om vilket krav på kondition däcken måste uppfylla vid återlämnandet. Måste man till exempel betala för slitna vinterdäck som man leasat, då tillkommer ju den kostnaden förutom leasingavgiften.
Jag anar att leasingföretag inte är lättare att förhandla med än bilhandlare, snarare tvärtom.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 13 september 2022 Med dagens långa…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.