Bild
Nästa artikel
Frågeställaren undrar om det inte går att göra en speciell lucka för rostskyddskontroll på bilar. Illustration: Johan Isaksson.
Frågeställaren undrar om det inte går att göra en speciell lucka för rostskyddskontroll på bilar. Illustration: Johan Isaksson.

Bilfrågan: Inspektera rost genom lucka?

Bilfrågan

”Såväl er rostskyddsexpert som bilbesiktningsföretagen missnöjda med svårigheten att inspektera bilen undertill. Kan man inte kräva inspektionsluckor?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har följt er rapportering gällande dold rost under våra bilar. Det verkar ha blivit betydligt sämre behandling med underredsmassa, sedan plastsköldar undertill började användas. Det ser visserligen snyggt ut rent visuellt. Men vad jag förstår är såväl er rostskyddsexpert som bilbesiktningsföretagen missnöjda med svårigheten att inspektera bilen undertill. Kan man inte kräva inspektionsluckor som är enkla att öppna också för den som spekulant på en begagnad bil?
Jan Nilsson

Svar:
Det är absolut ingen dum tanke. Problemet är, fick jag till svar från just vår rostskyddsexpert, att det finns balkar och ytor som ändå skulle bli skymda för kontroll. Därför ser man hellre att det skulle vara enklare att demontera plastsköldarna och att sätta tillbaka dem på plats igen. Då behövs stabilare fästen och monteringsanordningar av annat slag än känsliga plastclips som lätt går sönder och som har olika utförande på olika bilar. Som det nu ser ut är det som frågeställaren påpekar tidsödande och därmed dyrt att utföra inspektioner av underredet.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Tycker du att inspektionsluckor mot rost är en bra idé?

Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2019-03-08 10:37

Nej det är en usel idé.

#2
2019-03-08 15:38

Mycket klokt. Gör alla fästen robusta och likadana. Det går t ex i datavärlden så då går det säkert här. Kan man dela kaross med varandra så kan man nog dela fästen, också.

.

#3
2019-03-08 19:15

Ja clipsen är verkligen usla och inget att försöka återanvända sedan man tagit bort dem.
En kompis har en några år gammal Peugeot som alltid servats på märkesverkstad.
Vi kollade plastsplattan under motorn, allt är inkapslat, där var mer än hälften av clipsen ersatta med vanliga buntband!
Men rostig är den inte.

#4
2019-03-08 21:22

Men luckan under motorn kan ju inte sitta med plastclips...
Det funkar ju inte.

#5
2019-03-09 11:38

N-iklas, varför skulle det inte funka?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.