Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Hyra husbil säkert i höst?

Bilfrågan: Hyra husbil säkert i höst?

Bilfrågan

"Kollegan på jobbet säger att jag bör kontrollera att husbilen är rätt försäkrad? Det kan väl inte vara vårt problem?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Min fru och jag har planerat en höstsemester och har tänkt att med hyrd husbil fara norrut i Sverige för att uppleva vacker natur i höstfärger. Kollegan på jobbet säger att jag bör kontrollera att husbilen är rätt försäkrad? Det kan väl inte vara vårt problem?
Björn&Eva

Svar
Hyr man av en privatperson bör man kanske vara lite mer noggrann och för säkerhets skull kolla att ägaren inte glömt att exempelvis ställa på bilen. Förhoppningsvis vet också ägaren att han vid uthyrning behöver en särskild försäkring. Det kan man kanske tro är ägarens problem. Men Konsumenternas Försäkringsbyrå påpekar att också du som hyr en husbil bör kontrollera hur husbilen är försäkrad, såväl gentemot ett företag eller en privatperson. Det måste helt enkelt finnas en försäkring som gäller för uthyrning!
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Har du hyrt husbil någon gång?
 
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2020-10-09 09:28

Erik Rönnblom: "....., såväl gentemot ett företag eller en privatperson." Det heter väl ändå: ".......såväl gentemot ett företag som (gentemot) en privatperson." Mitt språköra blir helt förtvivlat. För mej låter det helt enkelt fruktansvärt. Ursäkta men det verkar som att dagens journalister inte kan grundläggande svenska. För övrigt stämmer naturligtvis svaret att man ska kontrollera att fordonet är rätt försäkrat. Att antyda att det enbart är uthyrarens ansvar är naivt då man aldrig kan lita helt på uthyraren. Man bör naturligtvis också tillsammans kontrollera alla funktioner och inte bara lita på uthyraren.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.