Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Hur tungt får BMW Z4 dra?

Bilfrågan: Hur tungt får BMW Z4 dra?

Bilfrågan

”Är det kroken och 1.500 kg som är begränsningen, eller?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Enligt tillverkaren (BMW) och registreringsbeviset är max tillåten släpvagn på min Z4 1.910 kg. Tillverkaren av dragkroken uppger att den är klassad för max 1.500 kg. Då är det kroken och 1.500 kg som är begränsningen, eller?
Tacksam för ett korrekt svar:
1. Hur mycket kan ovan nämnda bil dra på vanligt B-körkort?
2. Hur mycket får jag dra men utökad B-behörig?
Roy Johansson

Svar:
Vi kontaktade BMW Sverige, där man svarade att de aldrig sett eller levererat en Z4 med dragkrok. Dragkrok finns heller inte som auktoriserad godkänd reservdel. Transportstyrelsen har ingen uppgift om tillverkarens maximalt godkända släpvagnsvikt.
BMW:s informationschef Peter Meier svarar: ”Dubbelcheckade er förfrågan och då det inte finns några angivna dragvikter i helbilsgodkännandet, är det heller inte godkänt att eftermontera drag på nämnd bil”. 
Att det finns dragkrok på eftermarknaden är inte detsamma som att det är godkänt. Vi har kontaktat en av dessa leverantörer och frågat om maxvikter men inte fått något svar. 
Den maximala släpvagnsvikt du nämner, 1.910 kg, är den teoretiska maximala släpvagnsvikten för att fordonskombinationen bil och släp inte ska överstiga 3,5 ton. När information om tillverkarens maximalt tillåtna släpvagnsvikt saknas på registreringshandlingar, beror det på att montering av dragkrok inte är godkänd, hävdar BMW Sverige och Transportstyrelsen.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Tycker du att reglerna för dragvikt kan vara snåriga?

 

Kommentarer

#1
2018-10-09 11:31

Drag på en cab? Fast det finns ju folk som köper cab med dieselmotor med...

#2
2018-10-09 11:48

Om det står på registeringsbeviset att det är 1910kg som max släpvagnsvikt på en icke godkänd modell så kan man ju fråga sig vad transportstyrelsen har sysslat med...? Varför finns släpvagnsvikten med överhuvudtaget då?
Borde det inte vara ett fett nej över släpvagnsfrågan då?

#3
2018-10-09 12:58

Om man googlar på frågan verkar det vara ytterst knepigt med dragkrok till denna bilen. Här ett exempel: http://www.bilsport.se/artikel/osannolik-dragbil-sannolikkrok-till-bmw-z4/

Men varför köper man en BMW överhuvudtaget?

#4
2018-10-09 16:19

Det som brukar anges är den högsta totalvikten på släp som tillåts vid olika körkortsbehörigheter helt oberoende av högsta tillåten släpvagnsvikt på bilen.

#5
2018-10-09 20:17

Drag finns som tillval till 4-serie CAB, dragvikten är jag osäker på. Men diesel i en CAB - går bara bort..

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.