Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Hur ställer man in räckvidden?

Bilfrågan: Hur ställer man in räckvidden?

Bilfrågan

”Det finns ingen förklaring i instruktionsboken och jag blev inte klokare efter kontakt med Toyotas kundservice.” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Hur ställer man ljusets räckvidd på en Toyota RAV4 Hybrid, 2017? Enligt instruktionsboken har bara vissa bilar reglage med vilket man kan ställa ljuset vid tung last eller vid tillkopplad släpvagn för att undvika att blända mötande. Men hur gör man med bilar som inte har denna justeringsmöjlighet? Det finns ingen förklaring i instruktionsboken och jag blev inte klokare efter kontakt med Toyotas kundservice. 
Bländande Toyotaägare

Svar:
Jag har gått in och kollat utrustningen på en Toyota RAV4 Hybrid och så vitt jag kan se är LED med automatisk avbländning och nivåjustering standard. Det innebär att bilen själv har en sensor som känner av bilens nivå och automatiskt justerar strålkastarna för att de inte ska blända mötande. Ojämn väg kan förstås få bilen att ett kort ögonblick få halvljuset att lysa för högt. Men det händer ju också med manuell justering.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Kommentarer

#1
2019-03-13 11:10

Och injusteringen (om den är fel från början) utförs med ställskruvar vid lyktorna.

#2
2019-03-13 19:29

Det är väl lagkrav med automatisk höjdjustering på LED och Xenonljus har jag för mig.

#3
2019-03-14 08:51

Alla mina bilar har haft ett reglage för inställning av ljushöjden, i mina första var det med vajer från reglaget nu styr reglaget en liten motor som justerar strålkastarna. Hur smidigt som helst.

#4
2019-03-14 19:18

De flesta bilar justerar höjden en gång, när man startar. Kopplar du på ett släp med lite mer kultryck än neutralt kommer bilen räta upp det ifall du står plant. Oftast behövs det inte mer än när man startar. Inte så ofta man brukar koppla på ett släp i farten direkt.

Automatisk avbländning är för övrigt inte samma sak som nivåjustering.

#5
2019-03-14 19:25

Om föraren inte vet hur de fungerar på hans bil och han har läst manualen då tyder det på att manualen har brister i utformningen.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.