Bild
Nästa artikel
Råttor gillar att gnaga på kablar i motorn. Ett sätt att hålla dem borta från bilen kan vara att införskaffa en apparat som sänder ut högfrekvent ljud.
Råttor gillar att gnaga på kablar i motorn. Ett sätt att hålla dem borta från bilen kan vara att införskaffa en apparat som sänder ut högfrekvent ljud.

Bilfrågan: Hur ska vi skrämma råttorna?

Bilfrågan

”Vi har fått påhälsning av råttor i motorutrymmet. Har ni något tips på hur man blir av med dem?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Har ni något tips på hur man blir av med råttor i bilen? Vi har fått påhälsning av råttor i motorutrymmet på vår bil som står parkerad på gatan. Har sett spåren efter dem ovanpå motorn.
Sanna
 
Svar:
Vissa bilar har elkablar med höljen av ett material som är mums för råttor. Det finns emellertid batteridrivna apparater som sänder ut högfrekvent ljud som är mycket obehagligt för råttor. Nätet är fullt av förslag på råttskrämmor i olika prisklasser. Att lägga en sådan i motorrummet kan nog hålla objudna gäster på avstånd.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Har du något bra tips för att bli av med råttor?
 
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2017-08-23 11:26

Jag hade möss i en avställd Audi under värnplikten. De hade använt kupeutrymmet som toalett en hel vinter. Doften gick aldrig ur.

#2
2017-08-23 11:34

Jag har haft problem med råttor i mitt garage, men det är löst sedan jag installerade ultraljudsändare - den dyrare varianten som även skickar ut vibrationer in i väggen.

#3
2017-08-23 12:21

Jag har läst någonstans att man ska lägga granris under bilen eftersom råttor / möss gillar inte att gå på detta vassa ris.

#4
2017-08-23 14:09

Själv så tog jag till enbart naturliga metoder. Med en bil så blir det extra svårt men ändå, har man katt eller känner någon som har..nej inte placera katten i motorutrymmet utan ta en trasa och gnid katten med och placera trasan i motorutrymmet.
Gnagarna gillar inte gul lök, gnid in kablar med gullök och låt löken ligga kvar över dygnet.
En annan lite grymmare metod är att placera en plåthink på läglig plats och fylla den bara så till strax hälften med vatten och sådant gott som råttor gillar, typ en läcker soppa som få gnagare kan motstå och de tar sig ned men kommer inte upp, ett djävla liv kan jag säga innan att det hela är över men att det fungerar.

#5
2017-08-23 18:28

Vad om du sätter ut fällor med "råttgodis" bredvid bilen?

#6
2017-08-23 21:54

Inte tror jag att det är råttor utan det är deras mindre kusiner mössen. Det är ju inte mindre jobbigt. Ta kontakt med hälsovårdsmyndigheter i kommunen. Lägg inte ut gift själv för kommer det i magen på husdjur blir det definitivt misstanke om djurplågeri eftersom det ställer till stort lidande för djuren.

#7
2017-08-23 23:41

Även en hink med vatten som Tvärnit rekommenderar, så "blir det definitivt misstanke om djurplågeri eftersom det ställer till stort lidande för djuren".

#8
2017-08-24 07:55

John2008. Helt sant faktiskt och att det låter högt illa och länge. Förmildrande omständighet borde vara att det handlar om odjur och smarta sådana, det är de sämst begåvade proselyterna som skickas in som förtrupp och att det kan gå åt ett gäng innan självaste storråttan ser slaget som förlorat eller har man tur så tar han full av harm saken i egna händer och då blir det livat värre, en liten hink duger inte!
Farsan körde hinken ute i stugan, osvikligt den bästa fällan, den triggar gnagarens onda genius så de kan inte motstå uppgiften. Gift är inte bra och dem vanliga slagfällorna lär de sig eller så skickar de fram en lite så enkel själ i menigheten och äter rumpan av den med osten som tilltugg.

#9
2017-08-24 15:00

Jag tänkte inte på djurplågeri när det gäller skadedjuren utan närmast för husdjuren som ev. kan få i sig giftet. Det fungerar nämligen oftast så att det fräter på inälvorna för att djuren skall söka sig till vatten. Bäst att förklara så det inte blir missförstånd.

#10
2017-08-25 01:07

Frätande gift i mössens och råttornas magar är säkert mindre plågsamt än när det hamnar i husdjurens magar. Att fånga möss och råttor i hinkar med vatten är olagligt och klassas som djurplågeri, för den som undrar.

#11
2017-08-25 10:24

Du kan ju låta motorn stå på tomgång. Då lär inte några djur komma upp i motorutrymmet... eller...??? :)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.