Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Hur ska man rädda hunden?

Bilfrågan: Hur ska man rädda hunden?

Bilfrågan

”Får man slå sönder en ruta om hunden ser ut att fara illa?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Hur ska man göra om man upptäcker att det finns en hund inlåst i en stekhet bil? Får man slå sönder en ruta om hunden ser ut att fara illa? Många låter hunden sitta i bilen när de parkerar för att gå och handla, trots att solen skiner och det blir som en bastu inne i bilen!
Anna L

Svar:
Det är inte tillåtet att lämna en hund utan tillsyn i en bil om det är risk för att temperaturen går över plus 25 grader C eller under minus 5 grader C. Då menas förstås temperaturen i utrymmet där hunden vistas och inte yttertemperaturen. En solig dag med måttliga 25 grader innebär snart att det blir över 50 grader inne i bilen. Den värmen klarar inte hunden särskilt länge. Hundar kan inte svettas för att kyla ner sig utan försöker kyla sig genom att hässja, det vill säga flåsa. Om hundens kroppstemperatur når 42–43 grader kan den bli medvetslös och dö. 
Polisens hemsida finns följande rekommendationer om man upptäcker en hund i en för varm (eller för kall) bil:
Försök hitta ägaren. Kontakta polis. Notera registreringsnummer, klockslag, tidpunkter, ventilation och lufttillförsel I nödfall krossa en ruta (om möjligt ha ett vittne).
Man kan också kontakta respektive länsstyrelses djurskyddshandläggare om man misstänker att en hund regelbundet missköts.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2019-06-06 09:10

Det är väl ett bra svar, allt beroende på allvaret: Om hunden är typ avsvimmad så blir prioriteringsordningen en annan. Jämför gärna med hur man beter sig om det är ett litet barn i bilen och samma situation. Eller om det är något annat tragiskt som håller på att hända. Man får agera efter graden av allvar i situationen.

.

#2
2019-06-07 19:12

Eftersom jag har el-bil, ställer jag alltid in ac:n på 21 grader, vinter som sommar. Tyvärr måste jag öppna en glipa på fönstren, för att ev. muppon inte skall slå in rutan utan orsak.

#3
2019-06-08 22:39

LennartJ

Enkelt löst genom att hänga en digital termometer i bilen som är lätt att se utifrån, kostar under 100-lappen !

.... och varför inte komplettera med en informationsbild (förslagsvis med en glad hund och en termometer som visar 21 grader) så inte språkförbistringar sätter käppar i hjulet.

#4
2020-07-23 15:25

Vi Bilägare duckar och svarar, på politikervis, inte på frågan om man får slå sönder rutan. Finns det inte något rakt enkelt svar d.v.s. ja eller nej? Det borde det göra. Antingen får man som privatperson slå sönder rutan om man bedömer att det är fara för hundens liv/hälsa eller måste man larma ägare eller polis som får agera. Konstigare än så är det inte. Jag vet att det i helyllelandet Sverige finns massor av situationer när sunt förnuft inte får råda och att det dessutom inte finns någon lättolkad regel/lag som klart och tydligt säger vad som gäller.

#5
2020-07-23 20:52

Krossa rutan.

#6
2020-07-23 22:47

För folk som inte har koll på vilka bilar som är elbilar eller inte så räcker det säkert att ha en lapp på rutan uppsatt som informerar om varför hunden har det bra.

#7
2020-08-20 16:22

Nöd-paragrafen lär gälla såväl människa som hund. Men det gäller att väl på fötterna, det får inte vara några tvivel om att det uppstått en verklig fara för människa eller hund.

#8
2020-09-09 19:36

Tesla har en hund mode - dvs (om ägaren startat) dog mode - som syns på displayen i bilen. Där står det att bilen håller (exv) 20 grader för att det finns en hund i bilen.. Låt bli att slå in rutan då - för det skrämmer hunden och kostar skjortan..

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.