Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Hur rostskyddar jag Hondan?

Publicerad 2 december 2015 (uppdaterad 10 november 2020)
Frågeställaren funderar på att själv rostskydda sin Honda Civic Type R.
"Finns någon risk att man försämrar bilens rostskydd om man gör det själv eller är det något annat jag ska tänka på?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en Honda Civic Type R årsmodell 2001 som gått cirka 18 000 mil. Jag tror inte att den har körts vintertid, då vinterdäcken är som nya. Men nu ska jag börja köra den på vintern och har tänkt att rostskydda den själv, då den enligt ert test har ett dåligt rostskydd.
Jag har tänkt spruta in vax i hålrummen och sedan spraya underredet med en tjockare massa. Finns någon risk att man försämrar bilens rostskydd om man gör det själv eller är det något annat jag ska tänka på?
Mattias i Fritsla
 
Svar:
En behandling kan definitivt inte försämra bilens rostskydd, även om du gör den själv. Men det är viktigt att det är rent och torrt på alla ställen du tänker behandla och för att få det torrt sedan du spolat rent i hålrummen behöver du nog blåsa med tryckluft och låta bilen stå varmt ett par dagar. Rostskyddsmedel på sprayburk kan innehålla lösningsmedel och är inte så lämpliga för hålrummen. Vaxet bör istället tryckas in med hjälp av tryckluftspruta. Däremot kan du använda medel i sprayburkar utanpå underredet.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Har du rostskyddat själv någon gång?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2 december 2015
hultarn
Så länge man inte lägger på vaxliknande medel som torkar utan istället använder penetrerande vätskor är man på säkra sidan. Man ska ju inte kapsla in fukt, utan istället tränga bort den. Vad Marianne menar med att vissa medel kan skada vet jag inte. På en 15 år gammal Honda lär rostskyddet vara ytterst sparsamt, och att tillföra olja och/eller linolja är bara en fördel.
#2 • 2 december 2015
celef
Det man inte kan ska man nog låta andra utföra, eller så läser man på ordentligt i ämnet för att höja sin kunskap. Det är extra viktigt tycker jag vid ingrepp som blir oåterkallig, vid ingrepp som går att återställa till fullo så kan man ju leka bäst man vill
#3 • 2 december 2015
Tobo
På en så gammal bil är linolja att rekommendera, då den har en förmåga att stoppa/bromsa påbörjade rostangrepp. http://www.kraftoljan.se/index.html http://rostdoktorn.se/ http://www.biltema.se/sv/Bilvard/Rostskydd/Rostskydd-linoljebaserat-2000021462/
#4 • 11 januari 2016
Millenia
Instämmer i linoljebehandlingen, den är riktigt bra men är litet besvärlig med dropp och annat innan den torkat, tar några dagar.
#5 • 1 augusti 2016
a128
I äldre reparationshandböcker föreskrivs för även dom värsta rosburkarna en blandning med 1del rostskydd 1del diesel samt 1 del spillolja

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.