Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Hur mycket kostar laddningen?

Publicerad 28 januari 2019 (uppdaterad 6 november 2020)
”Har hört en kostnad på 5 kronor/mil. Det låter dyrt?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Hur mycket kostar en elbil per mil i ”laddkostnad” ungefär? Jag har hört en kostnad på 5 kronor/mil. Det låter dyrt?
Herbert Sallmén 

Svar:
Det beror till stor del på körförhållandena. Men självklart beror också elbilarnas förbrukning på hur hårt man trampar på gaspedalen. Vid vårt senaste test av e-bilar, som gällde Hyundai Ioniq, Nissan Leaf samt VW Golf, redovisade tillverkarna en deklarerad förbrukning på 11,5, 15,0 respektive 12,7 kWh per 100 km. 
Vi körde bilarna i en testslinga som innehöll en mix av stads- och landsvägskörning helt enligt skyltad hastighet. Testet kördes i april på torra vägar med en temperatur på några minusgrader. Den verkliga förbrukningen landade då på 13,9 kWh/100 km för Hyundai, 18,9 för Nissan och 14,7 för Golf, det vill säga från ungefär 1,4 kWh till 1,9 kWh per mil. Sedan beror det på ditt elavtal vad kostnaden inklusive alla skatter och transport av elen blir för just dig. 
Vi Bilägare har räknat fram ett genomsnitt för en medelvilla på 1,53 kronor/kWh och då hamnar milkostnaden för bara laddningen på mellan 2,14 och 2,91 kronor för dessa bilar vid detta körtillfälle.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Har du elbil och vad är i så fall förbrukning och laddkostnad?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.