Nästa artikel
Bilfrågan: Hur mycket drar egentligen laddhybriden?
Bilfrågan

Bilfrågan: Hur mycket drar egentligen laddhybriden?

Publicerad 28 oktober 2022
Viktad och blandad förbrukning – vad gäller?

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Jag läste ert svar kring frågan om NEDC och WLTP och undrar om biltestet av Citroën C5 X, där WLTP anger 0,13 liter/mil i viktad blandad och 0,65 liter/mil i blandad körning. Hur ska egentligen detta tolkas? Vad är den blandade förbrukningen egentligen i praktiken?

Sten

Svar: Bilen är en laddhybrid med maximal körsträcka på el av 6,3 mil vid stadskörning respektive 5,9 mil vid blandad körning. Så här lyder den officiella förklaringen: ”De viktade förbrukningssiffrorna uppskattar förbrukningen av el och bränsle vid en typisk användning av bilen. En laddhybrid med lång räckvidd på el antas köra en större andel av körsträckan på el än en laddhybrid med kort räckvidd på el.”

Men för laddhybrider så bygger siffran bakom viktad blandad körning på en körcykel som är 23 km lång. Så den säger egentligen inte så mycket för konsumenten. Vad man behöver veta är ju räckvidden på el – och då blir det av praktiska skäl bara en labbsiffra vid ideala förhållanden. Men den är i vart fall jämförbar med andra bilar.

Den totala förbrukningen med en laddhybrid beror helt och hållet på körmönster. Somliga kan köra i stort sett alla sina ärenden på el, för andra är den fossila motorn helt nödvändig.

Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 28 oktober 2022 Det är omöjligt att säga vad…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.