Nästa artikel
Bilfrågan: Hur gör jag Skoda Fabia tät?
Bilfrågan

Bilfrågan: Hur gör jag Skoda Fabia tät?

Publicerad 30 april 2015 (uppdaterad 30 april 2015)
Fabian blev en blöt historia.
"Jag har en Skoda Fabia som läcker in vatten. Vi kan inte klura ut vad detta beror på. Kan det komma underifrån?" Vi Bilägare ger svaret.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.
 
 Fråga:
Jag har en Skoda Fabia årsmodell 05/06 som läcker in vatten. Det är väldigt mycket på golvet i högra baksätet och på passagerarsidan fram. Nästan varje dag är det mycket fukt även på rutorna.
 
På golvet har vi sugit upp vatten med ett syntetiskt sämskskinn och lagt ut tidningar och vi har försökt med luftavfuktare utan resultat.
 
Bakrutan är igenimmad nästan hela tiden och jag måste använda en fönsterskrapa för att få bort fukten. Vi kan inte klura ut vad detta beror på, för vi hittar ingenstans där vattnet kan rinna in. Kan det komma underifrån?
Malin Mineur
 
Svar:
På Fabia av generation ett, modellår 2000–2006, har det i vissa fall förekommit läckage i dörrarna vilket normalt upptäckts relativt snabbt (normalt under garantitiden).
 
I de fall som läckaget har upptäckts efter garantitiden har Skodas auktoriserade verkstäder erbjudit en goodwill-reparation upp till sex år från att bilen levererades till kund. Reparationen är dock beroende av bilens servicehistorik samt mätarställning.
Håkan Grentzelius, Skoda Sverige
 
Diskutera: Har du varit med om något liknande?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-04-30 09:49
hultarn

Man kan ju verkligen fundera på vad servicehistorik och mätarställning har med läckaget att göra?

Ett tips vart vattnet kan läcka in, är att via dörrarna. Inte via listerna runtom, utan genom dörren. Ett läckage vid rutan, sedan följer det insidan av dörren och sipprar ut vid klädselns underkant och sedan över tröskellisten och ner på mattan, Har man otur så rinner det ner innanför mattan och plötsligt är det sjögång under mattan.

#2 • Uppdaterat: 2015-04-30 11:33
Lars58

Kan även vara igentäppt ,löv i dräneringshålet i luftintaget för ventilation.

#3 • Uppdaterat: 2015-04-30 13:29
erikivan72

Jag fick jätteproblem med vatten i en Kingcab jag hade som andra bil för ett par år sedan.
Till slut lokaliserade vi felet till en igensatt slang som dränerade vattnet från baljan där ingående ventilation sitter framför vindrutan.
Ett annat klassiskt fel - åtminstone på bilar som körs mycket på grusvägar - är att dräneringen till AC:n sätter igen med lera eller skräp. Dessa dräneringar kommer för det mesta ut under bilen, någonstans nästan direkt under torpedväggen. Sätter en sådan dränering igen blir det fukt i ventilationssystemet.
När det är fullt med vatten i de lägre delarna i ventilationssystemet börjar det rinna vatten ner på golvet från olika ställen - vanligtvis från utblåsen för varmluft till fötterna. Man ser inte direkt dropp eller rännilar med vatten, utan det smyger sig ofta längs kanten och direkt ner i mattan.

#4 • Uppdaterat: 2015-04-30 13:39
trasten

Man får ta bort dörrklädseln och lätta på plåten som fönsterhissen sitter i, och täta där! Vanligt på Fabia.

#5 • Uppdaterat: 2015-05-01 09:08
OlaClarin

Vi hade en fabia, en -03 som vi köpte 2007, privat,med 3000 mil, alltid stått i garage och servad enligt bok. Hemma hos oss började den snart läcka väldigt mycket. Bilen var alltid fuktig invändigt, hur mycket vi än försökte torka ur. Kontaktade Skoda Malmö, som aldrig (!) hört talas om detta fel. Dom kunde ta in den på felsökning, men vi fick räkna med att det skulle kosta några tusen. Så det blev tack och hej till den bilen och någon annan stackare som fick betala. Så ovanstående svar ser jag mest som blaha. Malin, sök på google eller youtube " leaking Fabia", så får du hjälp att åtgärda problemet.

#6 • Uppdaterat: 2015-05-03 11:00
bgl

Kompletterar svaret från hultarn: tejpa igen utsidan på sidofönstren med gaffatejp (och stoppa möjligheter att öppna fönstren) för att se om det blir bättre.

#7 • Uppdaterat: 2015-05-03 11:05
Hackenbush

Rostskyddet i dörrarna täpper igen dräneringshålen på undersidan på dörren. Rensa hålen och allt blir bra.

#8 • Uppdaterat: 2015-05-03 13:45
OlaClarin

Här kommer en länk som beskriver en lösning, kolla givetvis dräneringshålen också. Det hela bygger ju på att dom fungerar!
http://youtu.be/2MMRjCZBHfY

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.