Nästa artikel
Bilfrågan: Hur fungerar AWD i Volvo?
Bilfrågan

Bilfrågan: Hur fungerar AWD i Volvo?

Publicerad 12 april 2022 (uppdaterad 12 april 2022)
"De säger att bilen ”sparar” effekt i batteriet för AWD. Men den kan ju omöjligt veta om jag tänker köra 5 mil eller 100 mil utan laddning?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Jag har utan framgång försökt få ett vettigt svar från Volvo om hur länge dessa modeller har AWD. Volvo svarar att det alltid finns kraft kvar för bilens fyrhjulsdrivning då den ”sparar” effekt i batteriet för AWD, om och när det behövs. Men bilen kan ju omöjligt veta om jag tänker köra 5 mil eller 100 mil utan laddning? Bilen uppges kunna köras cirka nio mil på batteridrift och det är ju batteriet som driver bakhjulen så att bilen blir fyrhjulsdriven?
”AWD eller inte?”

Svar:
Vi bad om ett svar från Volvo Cars:
”Det är riktigt att våra laddhybrider på SPA-plattformen alltid sparar lite i batteriet för att kunna garantera fyrhjulsdriftsingrepp vid behov. Dessutom sitter det en generator kopplad till bensinmotorn och då man väljer konstant AWD så går den, vid behov, igång och laddar batteriet så det kommer in ny el för att driva elmotorn bak. Detta säkerställer AWD oavsett batteriets laddningsgrad.
Magnus Holst, Volvo Cars

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 13 april 2022 Volvos AWD styrsystem är ett…
  • 12 april 2022 Det är väl så att det 99% av…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.