Bild
Nästa artikel
Frågeställaren har funderingar över maxhastigheten för släp i andra länder och för utlandsregistrerade släp i Sverige.
Frågeställaren har funderingar över maxhastigheten för släp i andra länder och för utlandsregistrerade släp i Sverige.

Bilfrågan: Hur fort får släpet dras?

Bilfrågan

”Om jag kör med ett tjeckiskregistrerat släp efter min svenska bil – vilka regler gäller då?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag kör mycket till och från Tjeckien via Polen eller Tyskland och har observerat många olika typer av släpvagnar med olika hastighetsbegränsningar. Vissa får köras upp till 130 km/tim. Detta gäller även biltransporter. Vad avgör med vilken maxhastighet ett släp får framföras? Får ett svenskregistrerat 750 kg bromsat släp köras över 80 km/tim bakom en V70 från 2006? Om jag kör med ett tjeckiskregistrerat släp efter min svenska bil – vilka regler gäller då?
Johan Persson
 
Svar:
Hastighetsbegränsningar bestämmer varje land för sig. Ska man besöka ett annat land gör man klokt i att förbereda sig genom att ta reda på landets trafikregler. Ska man besöka ett annat EU-land finns EU-kommissionens sammanställning av trafikregler ”Going abroad”.
Varje land har sina hastighetsregler för olika släpvagnskombinationer. Vad som kan påverka  hastighetsgränserna är exempelvis totalvikt, bromsutrustning, färd på motorväg eller vanlig väg, eller i vissa fall godkännande vid särskild besiktning för högre hastighet.
En bromsad släpvagn får dras i hastigheter upp till 80 km/tim i Sverige. Om släpvagnen är obromsad (ett sådant släp kan ha totalvikt högst 750 kg) måste dragbilen ha en tjänstevikt som är dubbelt så hög som släpets totalvikt för att få föras i 80 km/tim, annars gäller 40 km/tim. Dessa regler gäller för färd i Sverige oavsett i vilket land bil eller släp är registrerade.
Bo Göingberg, Transportstyrelsen
 
Diskutera: Vad tycker du om svaret?
 

Kommentarer

#1
2017-10-09 14:39

Folk har ingen aning om vad som gäller för släpvagnar. Vet inte hur många obromsade släp jag sett som framförs bakom en normal personbil på motorväg i 120km/h+

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.