Nästa artikel
Bilfrågan: Har jag behörighet att köra lastbil?
Bilfrågan

Bilfrågan: Har jag behörighet att köra lastbil?

Publicerad 12 december 2019 (uppdaterad 5 november 2020)
"Det står ej C1 eller D1 på körkortet. Får jag då köra C1 D1-fordon?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga
Jag tog B-körkort 1986-03-20. I dag har jag AM B på körkortet. Det står ej C1 eller D1 på körkortet. Får jag då köra C1 D1-fordon eller tung husbil?
Micael P

Svar:
Ibland kan gamla regler fortsätta gälla för den som redan har ett körkort när nya regler införs. För att en sådan rättighet ska gälla behöver det finnas en övergångsbestämmelse, och den gäller vanligen bara så länge körkortet är giltigt. Sådana övergångsregler kallas för hävdvunna rättigheter och inom den europeiska körkorts-lagstiftningen använder man ofta begreppet ”grandfather rights” (farfarsrättigheter). Det framgår oftast inte av körkortet om det finns en övergångsregel, utan det framgår av körkortsuppgifterna i vägtrafikregistret. Det datum som står på baksidan av körkortet visar när man fick behörigheten för första gången, oavsett hur många gånger körkortet har varit ogiltigt. Körkortsförnyelser påverkar inte rättigheterna. Som körkortsförnyelse räknas till exempel när du tillverkar ett nytt körkort efter en förlustanmälan eller vid en vanlig tioårsförnyelse. Det finns två hävdvunna rättigheter för B-körkort. 1. Om du tagit B-körkort före den 1 juli 1996 behåller du rätten att köra personbilar oavsett vikt. Du får även dra ett lätt släp med en totalvikt på högst 750 kg. 2. Om du tagit B-körkort före den 19 januari 2013 behåller du rätten att köra trehjulig motor-cykel oavsett effekt. Det som läsaren efterfrågar är den första punkten och rätten gäller alltså bara personbilar oavsett vikt. Man får alltså inte köra alla typer av fordon som kräver någon av behörigheterna C1 eller D1 – det är inte vad den hävdvunna rättigheten omfattar. Den hävdvunna rättigheten innebär att om till exempel en husbil är registrerad som personbil klass II så får man köra den med ett B-körkort även om den väger mer än 3 500 kg. Är samma typ av fordon registrerat som lastbil eller buss får man inte köra det enbart med ett B-körkort. Slutligen får man inte glömma att om körkortet har varit återkallat vid något tillfälle, till exempel för en hastighetsöverträdelse, så gäller inte längre den hävdvunna rätten.
Karin Michaelsson, Transportstyrelsen

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-12-13 11:09
göinge

Det finns numera en uppsjö av bokstavskombinationer och siffror. Omöjligt att ha koll...

#2 • Uppdaterat: 2019-12-13 11:29
Kanske

Jag har alla bokstäver sedan 1987. Dock ett streck för B1. Ingen aning om varför och som jag fattar det är B1-fordon någon form av lättare bil!? Om jag följer logiken på alla andra bokstavskombinationer så är A1 den lättaste MC's medans A den tyngsta. Samma med buss D1 och den tyngre D. Eftersom jag har alla behörigheter A1 till DE förutom B1 så gissar jag att jag nog ändå får framföra det fordon som betecknas B1. Eller?

#3 • Uppdaterat: 2019-12-14 10:21
Kanske

Har nu läst på vad B1 står för. Det är en fyrhjulig motorcykel. Och den ingår per automatik i det svenska B-körkortet. B1 är tydligen mer av intresse för resten av länderna inom EU. Så vad händer om jag kör en fyrhjulig mc i ett annat EU-land än Sverige (kommer inte ske) och blir stoppad av polis? Accepterar de det svenska systemet med B-körkort som täcker B1 eller ger de böter? Undrar varför Transportstyrelsen inte ger B1 automagiskt med B-kortet? Det har de ju gjort med C1 och D1.

#4 • Uppdaterat: 2019-12-14 10:32
Kanske

Hävdvunna rättigheter är på väg bort. Bland annat inom sjöfarten så tar man bort "farfarsrättigheter" på befälsbehörighet och farligt gods. Tidigare gick det utmärkt att segla i ett fartyg med farligt gods med en behörighet från 50-talet! Numera räknas datum för utfärdande och när fem år passerat så är certifikatet utgånget oavsett om det står eller inte.
Tycker att det är vettigt eftersom regler och annat ändras med tiden.

Skulle önska att det fanns krav på fortbildning med regelbundna intervaller för körkort med. Fast det var ju otroligt svårt att för politikerna att få till läkarintyget, så krav på fortbildning kommer nog aldrig ske. Självkörande fordon ser jag mer och mer som en lösning på dagens trafiksituation.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.