Nästa artikel
Bilfrågan: Håller elbilar värdet bättre?
Bilfrågan

Bilfrågan: Håller elbilar värdet bättre?

Publicerad 2022-09-12 07:00
"Ibland säger man ju att en bil tappar halva sitt värde på tre år. Finns det beräkningar på om det även gäller elbilar?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Med tanke på att elbilar är så dyra i inköp men har billigare driftkostnader, kan man tänka sig att de också har ett mindre procentuellt värdefall? Ibland säger man ju att en konventionell bil tappar halva sitt värde på tre år. Finns det några beräkningar på om det även kan tänkas gälla elbilar? Eller kan en elbil som kostar 600 000 kronor kanske vara nere i ett värde om cirka 300 000 kronor efter typ fem år i stället för tre år?
David Bodin

Svar:
Jag kan tänka mig att det är något som ändrar sig över tid, inte bara beroende på bilarna i sig, utan beroende på hur hållbart det anses vara med fossilt drivna bilar kontra elbilar.  Värdeminskningen påverkas av hur ägandekostnaderna kommer att se ut framöver, vilket inte är alldeles uppenbart. Men det skulle kunna tala för ett lägre värdefall för elbilar.
Vi Bilägare anlitar ett företag med särskild kompetens på att bedöma värdeminskning och för alla testbilar redovisar vi tappet under tre års ägande. Utifrån dessa värden från 2022 kan vi till exempel konstatera att laddhybrider som BMW X3, Lexus NX och Volvo XC60 med nypris på 600–700 000 kronor bedöms få en värdeminskning på 41, 42 respektive 39 procent, vilket i sammanhanget är mycket lågt.
På samma nivå hamnar elbilarna Audi E-tron Sportback och Volvo C40, men den tredje bilen i det testet, MG Marvel R, har ett större värdetapp: 48 procent. Så i det perspektivet, tre års ägande, är det inga större skillnader.
Men just nu 2022, och vem vet hur lång tid framöver, råder brist på laddbara bilar och begagnatpriserna blir därefter. Priserna är närmast galet höga. Men frågan är just hur länge? Och när kommer produktion och leverans ifatt? När det sker lär också priserna falla. Så man ska tänka sig för vid köp av begagnade laddhybrider och elbilar.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 2022-09-12 15:48 lsoderlund skrev: Rätt…
  • 2022-09-12 10:04 Precis, och de som köper en…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.