Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Gäller högerregeln även för cyklister?

Publicerad 29 oktober 2020
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
När en ”cykel”väg och en ”bil”gata korsar varandra – gäller högerregeln för de båda trafikanterna?
Alf, medlem 82122

Svar:
Där cyklister korsar en väg från en cykelbana som leder ut på en väg och det inte finns en cykelpassage eller cykelöverfart – har cyklisten väjningsplikt. Denne ska då sänka hastigheten i god tid, eller stanna och får cykla vidare endast om det kan ske utan fara eller hinder. Cyklar man på vägen så gäller samma grundregler som för andra trafikanter, väjnings- och stopplikt och så vidare. Men om det finns cykelbana ska den användas. Man får cykla på vägen i stället för cykelbanan med särskild försiktighet, om man fyllt 15 år och den tillåtna hastigheten är högst 50 km/tim och när det är lämpligare med hänsyn till färdmålets läge. Hjälmkrav gäller för alla som är femton år eller yngre. Transportstyrelsen har givit ut en särskild publikation om bilisters och cyklisters samt moped klass 2-förares skyldighet gentemot varandra också då det finns en cykelpassage eller cykelöverfart. Läs den! Hitta den på följande länk.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret? 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-10-29 13:14
Uffeeh

Med tanke på den illustrerande bilden är det lämpligt att påpeka skillnaderna mellan cykelPASSAGE och cykelÖVERFART. Det verkar som att inte speciellt många trafikanter, inte minst cyklister, känner till dessa skillnader.
Vid obevakad cykelpassage har cyklisten alltid väjningsplikt.
Vid obevakad cykelöverfart har bilisten väjningsplikt mot cyklisten. För att räknas som cykelöverfart ska platsen vara utmärkt med dels vägmarkeringar M16 (vita fyrkanter) och M14 (vita trianglar), dels det nya blåvita vägmärket B8 som är en "övergångsskylt" med cykel på.
Sedan har vi fallet med att bilisten svänger i en vägkorsning och ska korsa en cykelbana som bilisten har kört parallellt med innan svängen. Då ska bilisten lämna cyklisten företräde.

#2 • 2020-10-29 20:47
EnannanRobban

Det som är tokigt med cykelfrågan i trafiken är att regelverket är rörigt för de flesta, med passage och överfart med 180 graders skillnad i skyldigheter.
Antingen behandlar vi cyklande cyklister på samma sätt som gångtrafikanter, vilket allt för många tror är det som gäller, både bilister och cyklister eller så skall cyklisterna vara skyldiga att alltid lämna företräde.

#3 • 2020-11-19 16:55
Frågvis

Om jag cyklar på en cykelbana parallellt med en större väg och kommer till en korsning med en mindre väg, där bilisten möts av en väjningsskylt före cykelbanan, måste väl denna bilist ha väjningsplikt mot mig.

#4 • 2021-04-14 19:40
Hundter

Alla dessa luddiga bestämmelser! Undra inte på att olyckor sker! Enklast vore väl att cyklister alltid har väjningsplikt för bilister/lastbilar/bussar!!
Mao, störst går först!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.