Bild
Nästa artikel
Den här lagningssatsen innehåller tätande vätska och kompressor. Tydliga instruktioner för hur bilägaren ska göra finns både i instruktionsboken och på en dekal på kompressorn. Där poängteras maxfart på 80 km och max körsträcka på 200 km.
Den här lagningssatsen innehåller tätande vätska och kompressor. Tydliga instruktioner för hur bilägaren ska göra finns både i instruktionsboken och på en dekal på kompressorn. Där poängteras maxfart på 80 km och max körsträcka på 200 km.

Bilfrågan: Fullgod lagning av däcket?

Bilfrågan

”Om man reparerar ett bildäck med reparationssats, måste eller bör det då följas upp med ett verkstadsbesök?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Numera levereras ju nya bilar oftast med en reparationssats för däck – istället för reservhjul. När man använder reparationssatsen, är det då bättre om bilen är upphissad så att däcket ”hänger löst” utan belastning? Om man reparerar ett bildäck med reparationssats, måste eller bör det då följas upp med ett verkstadsbesök? Blir den snabba reparationen på vägen fullgod och bestående, eller bör det i efterhand göras någon yrkesmässig kontroll eller kompletterande reparation av däcket?
Ulf S
 
Svar:
I de fall bilen har en reparationssats är det inte säkert att domkraft över huvud taget ingår i bilens verktygssats. Det är meningen att kompressorn ska klara att pressa i lagningsvätska och tillräckligt med luft. Om den inte klarar det är skadan troligen för stor för att tätningsvätskan ska klara punkteringen och då är det ändå bärgare som krävs.
Det kan vara klokt att ta en titt på hur just din reparationssats ska användas. Läs i instruktionsboken för att veta hur du ska hantera en lagning, om oturen är framme och ingen annan lösning finns.
Vi rekommenderar att i första hand ta hjälp av vägassistanstjänsten. En däcklagning är inget annat än en tillfällig reparation som man inte bör köra med längre än nödvändigt. 
Saknas vägassistans kan det ändå vara klokt att kolla med bärgare om de kan reparera på plats alternativt bärga bilen till närmaste gummiverkstad. 
Man kan också betala för vägassistans via bilförsäkringen.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare


Diskutera: Har du behövt använda en reparationssats till bildäck någon gång?
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2018-08-23 17:41

Tre gånger och eftersom man får en varning innan däcket är platt/tomt så har det varit enkelt och snabbt.

Injeserat burken som även ökar trycket och sedan kört till nästa mack och fyllt till rätt tryck och sedan kört vidare.

Jag inbillar mig att man snabbt omg skall trycka in satsen i däcket innan det blir tomt och snabbt köra vidare så det får varmvulka med reducerat tryck innan man toppfyller om jag fattat rätt och som jag gjort.

Har faktiskt aldrig åkt på gummiverkstad efter heller och det har funkat.

#2
2018-08-23 19:15

Den där satsen med kompressor och allt är väl samma sak som "Reservdäck på burk", bara mer omständigt?

.

#3
2018-08-23 19:47

Ja herregud klarsynt jag ser det nu.
Vilket rappel (tror jag)

Jag har ett kit i understa facket med kompressor och lagnings vätska men jag har alltid biltema sprayen för 75:- med också och det är den jag använt och funkat bäst.

#4
2018-08-23 22:09

@mso 1000

Man måste vara klarsynt för att se saker i sitt rätta ljus. Samma här: Jag har också ett kit i understa facket men har reservdäck på burk med mig ändå. Man undrar varför biltillverkarna förser sina kunder med kompressor och allt, när reservdäck på burk torde vara väldigt mycket billigare.. :)

.

#5
2018-08-24 04:25

Behöver man fylla på med mer luft efter en lagning är ju en kompressor att föredra framför en tom flaska "däck på burk".

#6
2018-08-24 07:34

J2008. Jag tror att alla bilar som levereras utan reservdäck har kompressor och lagningskit och 12v i bagaget som standard.
Jag har ändå en biltema burk med mig bara för att slippa packa upp originalet och biltema lär vara 1/2 priset.

#7
2018-09-26 07:25

Jag har kastat ut min reparationssats ur min VW Golf 7, och numer är där ett riktigt reservhjul.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.