Bild
Nästa artikel
Illustration: Johan Isaksson.
Illustration: Johan Isaksson.

Bilfrågan: Frisk luft till hunden

Bilfrågan

"Bakluckan går inte att låsa upp när den inte är stängd. Finns det någon lösning på detta problem som ju borde vara intressant för många hundägare?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Eftersom jag har hund med mig i bilen och vill ge honom mera frisk luft har jag under många år använt en så kallad vädringspinne (eller vädringskrok). Denna fästs mellan bakluckan och bilen och gör så att bakluckan kan vara lite öppen även om bilen är låst. Jag har använt pinnen utan problem på Volvo XC60 årsmodell 2012 och 2016 med elektrisk baklucka. När jag nu köpte en XC60 årsmodell 2020 fick jag problem. Bakluckan går inte att låsa upp när den inte är stängd. Finns det någon lösning på detta problem som ju borde vara intressant för många hundägare.
Per-Eric Jenshagen

Svar
Den här “vädringspinnen” eller också kallad ”friskluftskrok” är klurig I sin enkelhet. Man får som Per-Eric nämner en vädringsspalt via bakluckan. Det ger lite mer frisk luft. Men sägas bör att när bilen står still vid sommartemperatur så räcker inte öppningen eller luftväxlingen till. Jag stiftade själv bekantskap med föremålet då en dam med en Subaru Outback bad om hjälp att få upp bakluckan där hennes hundar satt instängda. Där hade snarare luckan låsts och vägrat låsa upp. Vädringspinnen blockerade och buren mellan baksäte och lastutrymme försvårade utsläpp av jyckarna den vägen. Jag lyckades till slut pilla bort pinnen så att vovvarna kunde komma ut. Så det kan finnas en risk med tillbehör som biltillverkaren inte anpassat låsmekanism eller mjukvara för. Det finns för övrigt ett flertal olika varianter av friskluftskroken. De flesta tycks vara avsedda för att kunna användas med låst baklucka. Från Volvo Cars har vi fått följande svar: ”Det bilföraren upplever är mjukvarurelaterat, och Volvo Cars tittar på möjligheten till en mjukvaruuppdatering som åtgärd.” Vi kan därför få anledning att återkomma i denna fråga.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2020-09-30 08:55

Jag kör med rutorna nere eller halvvägs. Och så har jag nu mörktonade rutor bak på min Captur för att hindra värmeinstrålning. Och så gäller givetvis - parkera i skugga och var bara en kort tid ifrån bilen (in för att handla/betala i bensinmackens kiosk exempelvis. Vid längre stopp så ta ut hunden!

#2
2020-09-30 09:57

Här är ett problem som i framtiden kommer lösa sig själv, när "alla" bilar är elektriska och det inte är något problem att ha klimatanläggningen igång även när bilen står parkerad. Tesla har löst det elegant med funktionen "Dog Mode" som visar en tydlig text på bilens skärm som går att läsa utifrån, att klimatanläggningen är aktiv och håller temperaturen på t.ex. 20 grader så att förbipasserande inte behöver oroa sig för instängda hundar.

#3
2020-10-04 11:20

Klimat anläggning tar mycket ström även om det har blivit betydligt bättre. tänk om strömmen tar slut

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.